Vrouw bekijkt webshop op laptop

Justitie gaat malafide webshops aanpakken

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 0 minuut, 59 seconden

Justitie gaat het mogelijk maken om betaalverkeer van een webshop te blokkeren zonder dat gewacht hoeft te worden op een justitieel onderzoek. Als er drie aangiftes binnen zijn gekomen over dezelfde webwinkel, worden betaaldiensten ingeseind. Die kunnen op hun beurt besluiten om het rekeningnummer van de betreffende webshop te blokkeren, zodat er geen verdere slachtoffers gemaakt kunnen worden.

Samenwerking met betaaldiensten

Justitie werkt op dit moment samen met twaalf betaaldiensten, waaronder bijvoorbeeld iDeal. De verwachting is dat in de toekomst meer betaaldiensten zich aansluiten. De betaaldiensten moeten het blokkeren zelf oppakken na een seintje van de politie dat er meerdere aangiftes binnengekomen zijn. Vijftig procent van de online aankopen in Nederland worden betaald met iDeal.

Haatcampagnes voorkomen

Betaaldiensten screenen webshops wel, maar toch kan het gebeuren dat een webshop bijvoorbeeld van eigenaar wisselt, waardoor er problemen ontstaan. Branchevereniging Thuiswinkel.org vindt het daarom fijn dat betaaldiensten voortaan een waarschuwing van de politie krijgen, zodat ze de kans hebben de webwinkel te blokkeren. Dat er pas actie komt na meerdere aangiftes moet voorkomen dat webshops te vroeg aan de schandpaal genageld worden. De branchevereniging gaat er vanuit dat de politie de aangiftes controleert voor ze tot actie overgaan.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past