Google zoekmachine op laptop

JavaScript dringt Veritasi adware op aan Chrome-gebruikers

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 0 minuut, 55 seconden

Onderzoekers hebben ontdekt dat diverse websites Chrome-gebruikers via JavaScript een adware-extensie (Veritasi) willen laten installeren. Door het JavaScript zien bezoekers een dialoogvenster dat aangeeft dat zij de extensie moeten installeren om de pagina te kunnen verlaten.

De extensie in kwestie heet ‘Veritasi’. Deze extensie zou bedoeld zijn om de geluidskwaliteit op het web te verbeteren. In werkelijkheid levert de extensie echter geen verbeterd geluid, maar adware die je surfgedrag in de gaten houdt, zo zegt anti-malwarebedrijf Malwarebytes. De dialoogvensters verschijnen vooral bij het bezoeken van pornosites en websites waar illegaal software kan worden gedownload.

Veritasi adware omzeilen

Wegklikken gaat niet zonder slag of stoot. Wie op ‘cancel’ klikt krijgt een nieuw venster. Hier lijkt de gebruiker de optie te krijgen om geen verdere dialoogvensters te laten tonen. Kies je hier voor ‘OK’ dan wordt er gevraagd om een extensie aan Chrome toe te voegen. Tegelijkertijd wordt op de achtergrond voortdurend een mp3 bestand afgespeeld dat de gebruiker aanspoort om de Veritasi extensie te installeren. Om de dialoogvensters te omzeilen zonder de extensie te accepteren, kun je het beste het Chrome-proces via Taakbeheer beëindigen.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past