Hoofdkantoor Italiaanse Privacytoezichthouder - Garante per la protezione dei dati personali

Italiaanse privacytoezichthouder legt Facebook boete van miljoen euro op

Laatst bijgewerkt: 2 juli 2019
Leestijd: 1 minuut, 20 seconden

De Italiaanse privacytoezichthouder (Garante per la Protezione Dei Dati Personali) heeft Facebook naar aanleiding van het Cambridge Analytica-schandaal een boete van één miljoen euro opgelegd. Facebook had eerder dit jaar al een schikking van 52.000 euro betaald, nadat de privacytoezichthouder het bedrijf had aangesproken op de overtreding. De toezichthouder heeft nu bepaald dat de overtreding zo groot is dat de schikking teniet zal worden gedaan en dat een groter bedrag betaald moet worden.

Meer dan 200.000 Italianen getroffen

Van 57 Italianen werd vastgesteld dat zij de app This Is Your Digital Life gedownload hadden. Wanneer gebruikers inlogden bij de app met hun Facebook-account, werd ook informatie van hun Facebookvrienden verzameld. De app kon daardoor gegevens verzamelen van 214.077 Italianen zonder dat ze daar toestemming voor hadden gegeven of ervan wisten.

Boete

De Italiaanse privacytoezichthouder licht toe dat de boete gebaseerd is op de omvang van de database, de economische situatie van Facebook en het aantal Italiaanse en internationale gebruikers. Volgens de toezichthouder zijn de data uiteindelijk niet bij Cambridge Analytica beland, maar is de boete bedoeld voor de manier waarop Facebook gegevens doorsluisde naar de app.

Dit is niet de eerste boete die Facebook kreeg opgelegd van de Italiaanse toezichthouder. In 2018 kreeg Facebook een boete van tien miljoen euro, omdat gebruikers verkeerd voorgelicht werden over welke informatie er verzameld werd op het moment dat er op de inlogknop van Facebook gedrukt werd. In 2017 kreeg het bedrijf een boete van drie miljoen euro, omdat Facebook data van WhatsApp-gebruikers integreerde. Het is dus een aanrader om goed te kijken naar je eigen privacy-instellingen op Facebook, en je bewust te zijn van de risico’s.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen