iOS 14.5 met App Tracking Transparency beschikbaar

Man installeert een software-update op zijn iPhone

Maandagavond Nederlandse tijd is Apple begonnen met de uitrol van de nieuwste versie van haar besturingssysteem voor de iPhone: iOS 14.5. Deze iteratie is voorzien van een feature die App Tracking Transparency heet. Dat geeft gebruikers meer controle over het volggedrag van geïnstalleerde applicaties.

To follow or not to follow?

Apple maakt een vuist tegen adverteerders die smartphonegebruikers op alle denkbare manieren wil volgen om informatie te verzamelen. De lancering van iOS 14 is daar het bewijs van. Het besturingssysteem voor de iPhone introduceerde tal van nieuwe privacyfeatures om gebruikers meer controle te geven over de hoeveelheid informatie die zij prijsgeven aan adverteerders en app-ontwikkelaars. iOS 14 bracht ons onder meer een camera- en microfoonindicator, privacylabels in de App Store en locatie bij benadering. Over deze en andere privacyfeatures in iOS 14 lees je alles in ons achtergrondartikel.

Een andere privacyfunctie die Apple bij de lancering van iOS 14 aankondigde, was App Tracking Transparency. Het komt erop neer dat app-ontwikkelaars voortaan verplicht zijn om vooraf toestemming te vragen aan gebruikers om hun gedrag te mogen monitoren. Dit doen ze door middel van een pop-up venster. Deze verschijnt in beeld op het moment dat je een app voor de eerste keer opent. Dan geef je aan of een app informatie van je mag verzamelen, onder meer over de apps die je op je smartphone hebt geïnstalleerd en de websites die je bezoekt.

Facebook kritisch over nieuwe privacybeleid Apple

Experts verwachten dat Apple met App Tracking Transparency een bom legt onder het huidige verdienmodel van adverteerders en app-ontwikkelaars. Voorheen verzamelden ze voornamelijk onopgemerkt data van smartphonegebruikers. Het is weliswaar al enige tijd mogelijk om tracking uit te schakelen voor individuele apps in iOS. Veel gebruikers wisten daar echter niets van af, of wisten deze optie in het instellingenmenu niet te vinden. Doordat pop-up vensters voortaan in beeld verschijnen zodra je een app opent, kun je hier als gebruiker onmogelijk om heen. Men verwacht dat gebruikers massaal tracking zullen weigeren.

Advertentienetwerken, Facebook voorop, hebben forse kritiek geuit op de nieuwe privacyfeature van Apple in iOS 14.5. Het sociale netwerk van Mark Zuckerberg plaatste afgelopen december een paginagrote advertentie in The New York Times, The Wall Street Journal en The Washington Post. Daarin haalde de Facebook-topman snoeihard uit naar Apple. De CEO van Facebook stelde dat de privacyfeature het voor adverteerders lastiger maakt om zijn klanten te volgen. Volgens Zuckerberg gaat dit ten koste van de kleine ondernemer, omdat Facebook niet langer in staat is om gerichte advertenties aan te bieden op Facebook.

Dan Levy, een woordvoerder van Facebook, ging zelfs nog een stap verder en beschuldigde Apple van machtsmisbruik. “Apple beweert dat dit over privacy gaat, maar het gaat om geld.” Hij beloofde dat Facebook zich zal blijven inzetten voor de kleine ondernemer die door het nieuwe privacybeleid van Apple wordt getroffen.

Andere nieuwe features iOS 14.5

iOS 14.5 brengt tevens een aantal andere features naar de iPhone. Met de nieuwste versie van het besturingssysteem introduceert Apple een nieuwe manier om iPhones te ontgrendelen. Voortaan kunnen gebruikers hun smartphone zonder pincode of Face ID ontgrendelen met hun Apple Watch. Een handige toevoeging nu veel mensen met een mondmasker rondlopen en Face ID niet werkt. Voorwaarde is wel dat de Apple Watch op watchOS 7.4 draait.

Verder komt iOS 14.5 met nieuwe emoji en ondersteuning voor controllers van de PlayStation 5 en Xbox Series X en Series S. Ook bevat het ecosysteem vanaf nu een functie om de accustatus van iOS-apparaten te kalibreren.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen