iPhone iOS besturingssysteem

iOS 12 krijgt optie voor melden van ongewenste oproepen en berichten

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 8 seconden

Het wordt in het besturingssysteem iOS 12 mogelijk voor gebruikers om ongewenste telefoontjes en berichten te melden, en om de nummers vervolgens te blokkeren. iOS 12 gaat waarschijnlijk komende september verschijnen. Apple ontwikkelt nieuwe meldingsknoppen die in de apps voor bellen en berichten worden gebouwd. De toepassing ervan gaat Apple echter niet verzorgen. App-ontwikkelaars kunnen toegang krijgen tot de meldingsknoppen, zodat er per land een app gebouwd kan worden die de meldingen doorgeeft aan de juiste waakhond.

Bel-me-niet register

In Nederland zou zo’n melding bijvoorbeeld naar het bel-me-niet register gestuurd worden. De gebruiker kan over het nummer dat bij het ongewenste berichtje of telefoontje hoort swipen en dan worden de meldingsopties zichtbaar. Het nummer kan dan gemeld of geblokkeerd worden. Ontwikkelaars hebben momenteel al toegang tot de bèta-versie van het besturingssysteem en komen daardoor nieuwe opties tegen waar ze gebruik van kunnen maken bij het ontwikkelen van nieuwe apps. De open bèta-versie voor alle gebruikers zal naar verwachting over enkele weken verschijnen.

Conflict in India

Vermoedelijk heeft Apple besloten de meldingsopties in te bouwen naar aanleiding van een conflict dat Apple had met de telecomautoriteit van India. De telecomautoriteit had een app ontwikkeld om ongewenste marketingtelefoontjes te kunnen melden. Zulke ongewenste telefoontjes komen veel voor in India. Apple wilde de app op dat moment niet toelaten, maar de huidige ontwikkelingen lijken een tegemoetkoming aan de Indiase telecomautoriteit.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past