Surveillancecamera

(Internet) privacy in 2025 totaal verdwenen

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 2 minuten, 16 seconden

Privacy zoals wij die kennen zal over niet meer dan 10 jaar volledig verdwenen zijn. Dit volgt uit een onderzoek onder meer dan 2.500 privacy-experts uitgevoerd door Pew Research Center’s.

In een rapport met de titel “The Future of Privacy” gepubliceerd door Pew Research Center’s Internet & American Life Project, werden in totaal 2.511 onderzoekers, marketeers, analisten, beleidsmakers en andere technologie-experts gevraagd of online privacy zoals we deze vandaag de dag (nog) kennen, in een soortgelijke vorm in 2025 nog aanwezig zal zijn. Ongeveer 45 procent van de respondenten geloven dat er nog een “veilige, in de volksmond geaccepteerd en vertrouwde privacyrechten infrastructuur” zal zijn, terwijl de overige 55 procent denk dat die er niet meer zal zijn.

Echter, het merendeel van de mensen in beide kampen delen het geval dat het leven van een “publiekelijk leven” de nieuwe standaard zal worden, aangezien er maar weinig mensen zullen zijn met genoeg energie en middelen om de groeiende macht van overheden en bedrijven op het gebied van “dataveillance” (data-surveillance) te kunnen weerstaan.

Bovendien, zal er op het gebied van Internet privacy een grotere kloof ontstaan tussen “hebbers”en “niet-hebbers”, mensen met financiële middelen zullen bijvoorbeeld in staat zijn om te betalen voor premium diensten die zorg dragen voor de privacy en bescherming van de gegevens van hun gebruikers. De “niet-hebbers” zullen het vaak moeten doen met de gratis varianten van deze diensten waar ze in feite betalen met hun privé-informatie.

“Hierdoor wordt het hebben van privacy als een luxe product gemaakt” zegt professor en onderzoeker Kate Crawford. “Het brengt ook het ongelukkige effect van het creëren van een nieuwe kloof: namelijk die tussen De privacy rijken en de privacy armen”.

“Het recht op privacy zal worden beheerd door marktoplossingen, met de welvarende die daardoor beter in staat zijn om een betere controle over hun privacy te houden,” voegt een andere respondent toe die anoniem wil blijven. “Net als luxe auto’s en zomerhuizen, zal de controle over privégegevens een privilege worden van de financieel vermogenden.”

Anderen zien het anders. Zij geloven dat het gebrek aan privacy op het internet een onvermijdelijk feit van het leven is geworden, misschien niet heel anders dan de dood en belastingen, en dat de mensen van de toekomst dit meer en meer zullen aanvaarden.

Verschillende deskundigen zijn optimistisch over de toekomst van de privacy en zijn ook van mening dat er tools zullen komen de de burgers de mogelijkheid geven om zelf controle te houden als het gaat om hun persoonlijke gegevens. Een anonieme respondent die werkzaam is voor de uitvoerende tak van de overheid van de Verenigde Staten zegt dat de overheid meer open naar het publiek zal moeten zijn om een werkend model voor persoonlijke privacy in de toekomst te ontwikkelen.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past