Instagram app op smartphone

Instagram werkt aan verbeterde tweetrapsauthenticatie

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 5 seconden

Instagram bevestigt aan TechCrunch dat de app werkt aan integratie van tweetrapsauthenticatie die de extra code niet via sms verstuurt. In plaats daarvan wordt er een code gegenereerd door middel van een externe app. Deze methode is niet nieuw en is voor veel diensten al beschikbaar, maar Instagram maakte hier tot nu toe geen gebruik van. Het Amerikaanse NIST (National Institute of Standards and Technology) zei in 2016 dat het sms als ongeschikt beschouwt als inlogbeveiliging. Veel diensten zijn nu bezig met het uitfaseren van sms als authenticatiemethode. Tweetrapsauthenticatie zorgt voor extra bescherming, zodat een hacker niet genoeg heeft aan alleen een wachtwoord om in te kunnen breken in een account.

Aanleiding voor verandering

Het nieuws dat Instagram de manier van authenticatie aan gaat passen volgt op een artikel dat gepubliceerd werd door Motherboard over het overnemen van populaire Instagram- en Twitteraccounts. De aanvaller laat het telefoonnummer van het doelwit overzetten op zijn simkaart, waarmee de aanvaller de authenticatiecodes via sms ontvangt en zo toegang heeft tot het account.

Twitteraar vond aanwijzingen

Jane Manchun Wong schreef op Twitter dat ze aanwijzingen had gevonden in de Android-app van Instagram dat er gewerkt werd aan een nieuwe methode van tweetrapsauthenticatie. Instagram bevestigt tegenover TechCrunch dat dit inderdaad het geval is. Instagram introduceerde tweetrapsauthenticatie pas in 2016, toen de app al 400 miljoen gebruikers had.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past