Stemhokjes

Inmenging via sociale media bij verkiezingen komt vaker voor dan we denken

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 0 minuut, 48 seconden

In achttien landen werd gebruik gemaakt van het verspreiden van nepnieuws tijdens verkiezingen. Dit blijkt uit een onderzoek van Freedom House. Eerder werd al bekend dat Chinese en Russische overheden hiervan gebruik maakten om kiezers te manipuleren. Uit verschillende bronnen blijkt dat Rusland heeft geprobeerd de Amerikaanse verkiezingen van afgelopen jaar te beïnvloeden.

Onderzoek naar inmenging

Freedom House onderzocht het internetgebruik in 65 landen. In 30 landen bleek de overheid opiniemakers in dienst te hebben, die volgens Freedom House worden ingezet om discussies op social media te beïnvloeden. In landen als Tibet en Ethiopië zouden zendmasten onbruikbaar gemaakt zijn, zodat minderheden online gecensureerd werden.

Volgens Freedom House probeerden overheden vooral de verkiezingen in eigen land te beïnvloeden en komt bemoeienis met verkiezingen in andere landen veel minder vaak voor.

Nederland

Freedom House deed geen onderzoek naar het internetgebruik in Nederland. Wel zei het kabinet afgelopen dinsdag in gesprek te willen gaan met techbedrijven en media over eventuele Nederlandse beïnvloeding.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past