Man met filmcamera

Illegale downloaders worden opgespoord en moeten betalen

Laatst bijgewerkt: 7 oktober 2019
Leestijd: 2 minuten, 30 seconden

De Nederlandse filmdistributeur Dutch Filmworks gaat vanaf oktober actief op zoek naar mensen die illegaal films downloaden in Nederland. Aan de hand van ip-adressen worden illegale downloaders opgespoord en krijgen ze een schikkingsvoorstel thuis gestuurd.

Duits bedrijf gaat Dutch Filmworks helpen met het opsporen van downloaders

Het Duitse bedrijf Excipion gaat voor Dutch Filmworks ip-adressen opsporen van mensen die in overtreding zijn. In Duitsland hebben ze al jaren een zeer streng downloadbeleid en veel ervaring met het opsporen en beboeten van mensen die illegaal downloaden.

Volgens Dutch Filmworks zijn er in Nederland mogelijk meer dan een miljoen mensen die illegaal films downloaden of illegaal streamen. Dutch Filmworks zal samen met Excipion aankloppen bij internetproviders om persoonsgegevens op te vragen van illegale downloaders, waarna schikkingsvoorstellen zullen volgen van enkele honderden euro’s.

Het is nog wel noodzaak dat de Autoriteit Persoonsgegevens toestemming geeft voor het verzamelen van de gewraakte ip-adressen, en de rechter moet de internetproviders vervolgens dwingen de persoonsgegevens van overtreders door te geven aan Dutch Filmworks.

Daarnaast is het zo Dutch Filmworks de beheerder van een internetverbinding verantwoordelijk wil stellen. Dus als er meerdere mensen gebruikmaken van dezelfde internetverbinding, zal de boete belanden bij de persoon die het internetabonnement heeft afgesloten. Dit is bezwaarlijk volgens burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom, omdat de beheerder van de internetverbinding niet per definitie de overtreder is. Maar Dutch Filmworks legt deze argumenten naast zich neer.

Mensen die een VPN gebruiken bij het downloaden en streamen blijven buiten schot

Vanaf oktober is Dutch Filmworks van plan enkele weken achter elkaar ip-adressen te verzamelen. Mensen die downloaden met een VPN zijn echter niet op te sporen door Dutch Filmworks omdat hun IP-adres verborgen blijft. Dutch Filmworks heeft fel afgegeven op VPN-gebruikers, en noemt VPN-gebruikers een ‘hypocriete groep die betaalt om anoniem illegaal te kunnen downloaden’.

Wil je deze tool ook op je website? Plaats dan de volgende code:

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
1
Reacties
  1. Ik vraag me af waar de opbrengsten van de geïncasseerde schikkingsvoorstellen naar toe gaan….

Een reactie plaatsen