Home - Nieuws (VPN en privacy) - Illegale downloaders worden opgespoord en moeten betalen

Illegale downloaders worden opgespoord en moeten betalen

De Nederlandse filmdistributeur Dutch Filmworks gaat vanaf oktober actief op zoek naar mensen die illegaal films downloaden in Nederland. Aan de hand van ip-adressen worden illegale downloaders opgespoord en krijgen ze een schikkingsvoorstel thuis gestuurd.

Duits bedrijf gaat Dutch Filmworks helpen met het opsporen van downloaders

Dutch Filmworks

Het Duitse bedrijf Excipion gaat voor Dutch Filmworks ip-adressen opsporen van mensen die in overtreding zijn. In Duitsland hebben ze al jaren een zeer streng downloadbeleid en veel ervaring met het opsporen en beboeten van mensen die illegaal downloaden.

Volgens Dutch Filmworks zijn er in Nederland mogelijk meer dan een miljoen mensen die illegaal films downloaden of illegaal streamen. Dutch Filmworks zal samen met Excipion aankloppen bij internetproviders om persoonsgegevens op te vragen van illegale downloaders, waarna schikkingsvoorstellen zullen volgen van enkele honderden euro’s.

Het is nog wel noodzaak dat de Autoriteit Persoonsgegevens toestemming geeft voor het verzamelen van de gewraakte ip-adressen, en de rechter moet de internetproviders vervolgens dwingen de persoonsgegevens van overtreders door te geven aan Dutch Filmworks.

Daarnaast is het zo Dutch Filmworks de beheerder van een internetverbinding verantwoordelijk wil stellen. Dus als er meerdere mensen gebruikmaken van dezelfde internetverbinding, zal de boete belanden bij de persoon die het internetabonnement heeft afgesloten. Dit is bezwaarlijk volgens burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom, omdat de beheerder van de internetverbinding niet per definitie de overtreder is. Maar Dutch Filmworks legt deze argumenten naast zich neer.

Mensen die een VPN gebruiken bij het downloaden en streamen blijven buiten schot

Vanaf oktober is Dutch Filmworks van plan enkele weken achter elkaar ip-adressen te verzamelen. Mensen die downloaden met een VPN zijn echter niet op te sporen door Dutch Filmworks omdat hun IP-adres verborgen blijft. Dutch Filmworks heeft fel afgegeven op VPN-gebruikers, en noemt VPN-gebruikers een ‘hypocriete groep die betaalt om anoniem illegaal te kunnen downloaden’.

VPN-aanbieders als ExpressVPN, NordVPN en het Nederlandse GOOSE VPN zijn de filmindustrie al langer een doorn in het oog, omdat ze het hun gebruikers toestaan in volledige anonimiteit te streamen en te downloaden via illegale bronnen. Omdat deze aanbieders geen gebruikerslogs bijhouden, is ook niet meer te traceren wat gebruikers hebben uitgevoerd op het internet. En dus kunnen er ook geen boetes of schikkingsvoorstellen uitgedeeld worden voor illegaal downloaden.

Één reactie

  1. Robert schreuder

    Ik vraag me af waar de opbrengsten van de geïncasseerde schikkingsvoorstellen naar toe gaan….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *