iCloud app op iphone

iCloud bewaarde verwijderde browsergeschiedenis

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 10 seconden

Bestanden met browsergeschiedenis, die in iCloud gemarkeerd stonden als ‘verwijderd’, waren maandenlang in te zien. Dit bleek toen Elcomsoft, een Russische forensische bedrijf, de verwijderde browsergeschiedenis van maanden geleden wist terug te halen uit iCloud, de cloudopslagdienst van Apple.

Gevonden gegevens deels versleuteld

Uit de achterhaalde data zijn onder meer namen en website-url’s gehaald, zo schreef Forbes. In de gegevens bevond zich ook data die een smartphone achterlaat. De in de data voorkomende sitenamen waren wel versleuteld. Deze versleuteling wordt toegepast sinds de recent uitgebrachte updates voor iOS.

Apple dicht iCloud datalek

Hoe Elcomsoft de data uit de cloud heeft weten te achterhalen is niet bekend. Wat wel bekend is, is dat Apple snel heeft gereageerd nadat zij op de hoogte werden gebracht van het datalek. Het probleem is inmiddels dus ook verholpen. Verwijderde browsergeschiedenis die ouder is dan twee weken wordt nu automatisch gewist.

Het forensisch team is blij met deze verandering. Al vragen zij zich nog wel af wat de oorzaak van de fout is. Zij wachten hierover nog op uitleg, aldus het forensisch team in een blogpost. Normaal gesproken wordt gewiste geschiedenis ook verwijderd van alle andere apparaten die aan het zelfde iCloud-account gekoppeld zijn. De data die Elcomsoft heeft achterhaald was echter zo oud als november 2015. Dit betekent dat er dus zeer waarschijnlijk een fout in het systeem zat. De data schijnt niet toegankelijk geweest te zijn voor de politie.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past