Demonstranten in Hongkong

Hongkongse internetproviders blokkeren protestsite HKChronicles

Laatst bijgewerkt: 11 januari 2021
Leestijd: 2 minuten, 39 seconden

Diverse internetserviceproviders in Hongkong hebben een belangrijke website geblokkeerd waardoor veel gebruikers niet langer hun gal kunnen spuwen over de Chinese overheid. Het platform werd eveneens veelvuldig gebruikt om berichten te publiceren over anti-overheidsdemonstraties. Overheidsinstanties zeggen dat ze hiermee willen voorkomen dat de nationale veiligheid in het geding komt.

Dat schrijft persbureau Reuters nadat The South China Morning Post er zondag eerst over schreef.

Dit moet je weten over HKChronicles

Het gaat om de website HKChronicles. De site wordt veelal door demonstranten uit Hongkong gebruikt om hun onvrede te uiten over de inmenging van de Chinese overheid met hun land. Zij zien het uit de lucht halen van de website als een maatregel om hun mond te snoeren. Op de site worden ook regelmatig demonstraties tegen de overheid van China en Hongkong aangekondigd, gegevens van politieagenten gepubliceerd en foto’s en video’s over protestacties verspreid.

De blokkade kwam aan het licht toen HKChronicles verontrustende berichten kreeg van gebruikers dat de website sinds afgelopen woensdag niet langer bereikbaar was. “Na overleg en onderzoek met onze leden ontdekten we dat sommige internetserviceproviders in Hongkong opzettelijk de verbinding met onze servers geblokkeerd. Onze leden kunnen niet langer reacties ontvangen van onze servers waardoor het onmogelijk is om toegang te krijgen tot onze content”, zo vertelt hoofdredacteur en eigenaar Naomi Chan in een persverklaring.

Politie: ‘Nationale veiligheid is in het geding’

Anonieme bronnen verklaren tegenover The South China Morning Post dat de politie van Hongkong een beroep heeft gedaan op de nationale veiligheidswet om HKChronicles te blokkeren. Volgens het Chinese medium beval de politie op basis van artikel 43 van de wet dat internetserviceproviders de website niet langer toegankelijk mochten maken voor het publiek. Het artikel geeft de bevoegdheid om de toegang tot ‘elektronische informatie’ te blokkeren als daarmee de nationale veiligheid in het geding is. Providers die daar geen gehoor aan geven, riskeren juridische aansprakelijkheid.

Een woordvoerder van het politiebureau zegt tegenover persbureau Reuters dat de politie geen uitspraken doet over individuele gevallen. “Bij het uitvoeren van een operatie, handelt de politie op basis van feitelijke omstandigheden en in overeenstemming met de wet”, aldus de woordvoerder.

Volgens Francis Fong Po-kiu van de Hong Kong Information Technology Federation zal de blokkade van het IP-adres van HKChronicles weinig opleveren. Hij stelt dat een website een ander IP-adres kan aanvragen op het moment dat het gebruikte adres niet langer toegankelijk is. Hij vergelijkt het met het overstappen van een oud naar een nieuw telefoonnummer.

Nieuwe veiligheidswet houdt de gemoederen bezig

China probeert al geruime tijd activistische sentimenten in Hongkong de kop in te drukken en haar grip op de regio te vergroten. Om dat eenvoudiger te maken introduceerde China afgelopen jaar een omstreden veiligheidswet. Daarmee kunnen veiligheidsdiensten verdachten van terrorisme en dissidenten aangepakt en opgepakt worden.

Mensenrechtenactivisten riepen dat China met de wet het zwijgen wil opleggen aan demonstranten en de regie over Hongkong in eigen hand wil houden. Westerse overheden vreesden dat de vrijheid en autonomie van Hongkong in het geding zijn. China wil daar niets van weten en riep hen op om zich niet met interne aangelegenheden te bemoeien. Vorige week werden er nog 53 activisten gearresteerd op basis van de nieuwe veiligheidswet.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen