Online store website

Honderdduizenden websites in het mkb zouden slecht beveiligd zijn

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 2 seconden

Volgens een onderzoek dat De Volkskrant uit liet voeren zijn driekwart van de websites in het mkb (midden- en kleinbedrijf) slecht beveiligd. Het zou in totaal om zo’n 375.000 websites gaan waar criminelen relatief eenvoudig toegang kunnen krijgen tot persoonsgegevens. Bij een kwart van die websites zouden kwaadwillenden rechtstreeks toegang kunnen krijgen tot een database met gevoelige informatie, zoals wachtwoorden.

AVG

De Volkskrant liet het onderzoek uitvoeren naar aanleiding van de invoering van de Algemene Verordening Gegevensverwerking op 25 mei van dit jaar. De strengere privacyregels in de Europese Wet schrijven voor dat bedrijven hun websites voldoende moeten beveiligen, zodat gegevens niet in de handen kunnen vallen van personen die er kwade bedoelingen mee hebben. Die regels gelden voor alle bedrijven, instanties en verenigingen die persoonsgegevens verwerken. Denk bijvoorbeeld aan sportverenigingen, huisartspraktijken en kinderverblijven.

Niet op orde

Uit het onderzoek van De Volkskrant blijkt dus dat veel organisaties hun digitale beveiliging nog niet op orde hebben. Begin van deze maand kwamen bijvoorbeeld inloggegevens, telefoonnummers en IP-adressen van leden van de Nederlandse Genealogische Vereniging op straat te liggen. De website draaide op oude software en beschikte niet over een beveiligde verbinding, waardoor hackers makkelijk binnen konden dringen. Bij zo’n datalek is het sinds 2016 verplicht om melding te doen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past