Harry Potter game

Harry Potter-game verzamelde enorme hoeveelheid locatiedata

Laatst bijgewerkt: 25 oktober 2019
Leestijd: 2 minuten, 3 seconden

De game Harry Potter: Wizards Unite lijkt een tijd lang te veel locatiedata te hebben verzameld. Het spel dat eerder dit jaar uitkwam verstuurde deze data ook wanneer de gebruiker de app niet open had staan. De maker van het spel, ook bekend van het populaire Pokémon Go, geeft aan dat dit niet met opzet gebeurde. Niantic zegt dat een bug er voor zorgde dat de locatiegegevens vaker werden verzameld.

Een berg locatie gegevens

Kotaku onderzocht de gegevens van tien spelers die middels een data-inzageverzoek hun informatie hadden opgevraagd bij het bedrijf Niantic. Hieruit kwam naar voren dat er in totaal 25.000 locatiegegevens waren verzameld onder de tien spelers. Daaruit konden de onderzoekers vervolgens opmaken dat de game gemiddeld 3 keer per minuut de locatie van de gamer opvroeg. Ook werd het duidelijk dat de game locaties doorstuurde wanneer de speler de app niet open had staan.

Niantic geeft aan dat dit alles veroorzaakt zou zijn door een bug in de Android-versie van het tovenaarsspel. De bug zorgde er onder andere voor dat de locatiegegevens ook werden verstuurd wanneer de app nog op de achtergrond van het apparaat draaide. Het bedrijf geeft aan dat de bug inmiddels verwijderd is.

Harry Potter onderweg

Dat het bedrijf locatiegegevens verzamelt is op zichzelf niet zo vreemd. De game is net als Pokémon Go een augmented reality spel dat je op straat kunt spelen. Door rond te lopen kom je nieuwe features tegen en kun je dingen verzamelen. Locaties in het spel zijn gekoppeld aan locaties in de echte wereld. Je locatie in de echte wereld bepaalt dus wat je in het spel kunt doen. Voor deze koppeling is locatie-informatie nodig. Om het spel te kunnen spelen geeft je dus bewust een stukje privacy op. Enkel zal het veel spelers toch verrassen dat hun locatie ook wanneer ze de game niet open hebben staan, wordt opgevraagd.

Privacy risico’s

Apps die je locatie opvragen vormen een risico voor je privacy. Je geeft bedrijven op deze manier namelijk veel informatie over je leven. Zij kunnen door dit soort data weten wanneer je je huis verlaat, bij welke supermarkt je graag winkelt, en hoe vaak jij naar de dokter gaat. Vervolgens kunnen ze deze informatie gebruiken om bijvoorbeeld gericht te adverteren. Om nog niet te denken aan de mogelijke gevolgen wanneer kwaadwillende deze informatie onderscheppen. Lees daarom goed de voorwaarde van apps om een weloverwogen beslissing te maken over de hoeveelheid data die jij wilt delen.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen