Hanzehogeschool stelt online tentamens uit na datalek

Studenten studeren in de buitenlucht voor een tentamen

De Hanzehogeschool Groningen heeft besloten om een groot aantal online tentamens uit te stellen. De tentamens van aankomende week worden verplaatst naar begin februari. Studenten hebben daarover bericht ontvangen van de faculteit. Openboektentamens en tentamens zonder surveillance gaan gewoon door. Veel studenten zijn niet blij met deze beslissing.

Dat schrijft stadsblad Sikkom.

Hanzehogeschool kampt met datalek

Het blad meldde afgelopen week dat de Hanzehogeschool Groningen kampte met een datalek. Uit onderzoek bleek dat iedereen ongemerkt kon meekijken hoe studenten hun tentamen maakten. Daarvoor was geen gebruikersnaam of wachtwoord voor nodig, alleen een gastlink. Het lukte Sikkom meerdere malen om op deze manier de online tentamenomgeving binnen te dringen.

De onderwijsinstelling reageerde aanvankelijk enigszins laconiek op het datalek. Een woordvoerder stelde dat tentamens plaatsvinden in een beveiligde omgeving. Wel ging de onderwijsinstelling onderzoeken hoe identificatie en het toezicht konden worden verbeterd. Na deze toezegging was het alsnog mogelijk om mee te kijken.

Hoeveel studenten precies de dupe zijn van het datalek, wordt nog onderzocht. Studenten die mogelijk slachtoffer daarvan zijn, worden op de hoogte gebracht. De hogeschool gaf aan melding te maken van het lek bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Tentamenweek gaat niet door

Het verhaal krijgt nog een staartje. Studenten van de opleiding commerciële economie, Finance & Control, bedrijfskunde en deelnemers aan de minor bedrijfskunde hebben van de faculteit een e-mail ontvangen. Daarin staat de onderwijsinstelling stil bij het datalek. “We zijn hier enorm van geschrokken en vinden het een onacceptabele situatie als jullie niet in een beschermde afgesloten digitale omgeving het tentamen kunnen maken”, zo stelt de hogeschool.

Om iedereen een eerlijke kans te geven hun tentamen te halen, heeft de Hanzehogeschool besloten om de tentamenweek, die maandag van start zou gaan, uit te stellen. Alle tentamens van de komende week worden verplaatst naar begin februari.

Studenten zijn boos op onderwijsinstelling

Niet iedereen is blij met deze beslissing. Velen hebben hard geblokt op de stof en waren goed voorbereid op het tentamen. Dat is nog niet het ergste: sommige studenten vertellen aan Sikkom dat hun stage in gevaar komt doordat de tentamenweek wordt uitgesteld. “Studenten moeten deze tentamenweek punten halen voor stage. Zonder deze punten mogen ze geen stagelopen. Het is nog onbekend wanneer de tentamens worden ingehaald, maar dan is de stageperiode waarschijnlijk al begonnen”, zo vertelt een student tegenover het stadsblad.

Een ander beklaagt zich over het feit dat het tentamen door het uitstel op een zeer ongunstig moment komt. Dan loopt ze fulltime stage. “Tegen de tijd dat ik hem moet inhalen, loop ik veertig uur in de week stage. Ik heb geen idee hoe ik dan moet leren voor dit belangrijke tentamen”, vertelt ze.

Hogeschool werkt aan oplossing voor online surveillance

De woordvoerder van de Hanzehogeschool Groningen reageert op de berichtgeving. Ze benadrukt dat niet alle tentamens worden geannuleerd. Tentamens waarvoor geen online surveillance nodig is, zoals een openboektentamen, gaan gewoon door. “Het is aan de opleiding om te kijken welke tentamens door kunnen gaan. Het is een hele vervelende situatie en werken hard om op korte termijn de tentamens door te laten gaan”, aldus de woordvoerder. De hogeschool werkt op dit moment met man en macht aan een oplossing voor de online surveillance.

Zowel op haar eigen website als op Twitter biedt de Hanzehogeschool Groningen zijn “oprechte excuses” aan voor “wat er is misgegaan, de verwarring en de onrust”. De onderwijsinstelling stimuleert studenten om contact op te nemen met de opleiding als ze vragen hebben over het datalek of de tentamens.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen