laptop

Hackers infiltreren telecombedrijven over de hele wereld

Laatst bijgewerkt: 25 juni 2019
Leestijd: 1 minuut, 25 seconden

Hackers hebben ingebroken in de systemen van verschillende grote telecombedrijven en zo spionage gepleegd, zo meldt het Amerikaans-Israëlische cybersecuritybedrijf Cyberreason aan Reuters. Uit een onderzoek van de afgelopen negen maanden blijkt verder dat de hackers waarschijnlijk banden hebben met de Chinese overheid.

Dit nieuws heeft niks te maken met de grote KPN-storing van gister, maar gaat uitsluitend over een onderzoek wat al maanden liep.

Spionage aanvallen

Het doel van deze hacks zou het verzamelen van informatie zijn. Door grote hoeveelheden informatie bij telecombedrijven bloot te leggen, kunnen hackers vervolgens specifieke informatie over bepaalde individuen in de overheid en politie uit de data filteren. In één van de gevallen zou zelfs het gehele actieve geheugen zijn blootgelegd, waardoor hackers toegang hadden tot alle gebruikersnamen, wachtwoorden, persoonlijke en zelfs financiële informatie van klanten.

Welke bedrijven gehackt zouden zijn, wil het cybersecuritybedrijf niet kwijt. Wel is bekend dat het gaat om bedrijven die samen in zo’n 30 landen actief zijn.

Chinese connectie

Het is nogal een beschuldiging om bij een overheid neer te leggen. Toch zegt Cyberreason genoeg aanleiding te hebben om de connectie te maken. Doordat de aanvallen zeer geraffineerd zijn, is het waarschijnlijk dat er een overheid achter de aanvallen zit in plaats van een klein hackerscollectief. Verder werd er bij de aanvallen gebruik gemaakt van minstens vijf typen malware die eerder werden gebruikt door een Chinese hackergroep. Het zou gaan om de Chinese hackersgroep APT10, waarvoor de AIVD al eerder waarschuwde. Zij zouden zich ook op Nederlandse bedrijven richten.

De Chinese overheid zou de laatste jaren steeds meer interesse hebben in het hacken van West-Europese telecombedrijven. De hoeveelheid informatie die bij deze acties is gestolen, is op zijn minst zorgelijk te noemen.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen