president Trump

Hackers hebben het voorzien op campagnewebsites president Trump

Laatst bijgewerkt: 2 september 2020
Leestijd: 2 minuten, 13 seconden

Hackers testen op dit moment de beveiliging van de campagnewebsites van president Trump. Hij wil in november een tweede termijn als president van de VS beginnen. Cloudflare, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de cybersecurity van het campagneteam van Trump, zegt dat dit nog maar een voorproefje is. Het beveiligingsbedrijf stelt dat hackers zich voorbereiden op een ‘digitale aanval op grote schaal’.

Dat schrijft Reuters. Het persbureau heeft interne e-mails van Cloudflare gelezen waar dat uit blijkt.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen komen eraan

Het Noorse parlement Stortinget is niet de enige politieke instantie die momenteel het doelwit is van hackers. Internetcriminelen hebben tevens hun zinnen gezet op president Trump. Hij wil op 3 november herkozen worden als de 45e president van Amerika. Daarvoor is een goede campagnestrategie onmisbaar.

Naast een doorgewinterde campagne is een campagnewebsite een belangrijk middel om herkozen te worden. Het is een van de platforms voor het campagneteam om met de achterban te communiceren. En zwevende kiezers te overtuigen om op Trump te stemmen. Het is dan ook belangrijk dat de campagnesite 24/7 in de lucht is.

‘Meer cyberaanvallen naarmate de presidentsverkiezingen naderen’

President Trump heeft beveiligingsbedrijf Cloudflare ingeschakeld om zijn websites te beschermen tegen hackers. Uit interne e-mails van het bedrijf die dateren uit juli, blijkt dat cybercriminelen de laatste twee maanden steeds vaker proberen om de sites offline te halen. Dat proberen ze met een zogeheten DDoS-aanval. Daarbij worden servers bestoken met immense hoeveelheden dataverkeer. De servers kunnen dit verkeer niet aan, waardoor ze onbereikbaar worden en uit de lucht gaan.

Hoeveel pogingen er tot op heden zijn ondernomen om de campagnesites van president Trump offline te halen, is onbekend. Wel constateert Cloudflare dat naarmate de verkiezingsdag dichterbij komt “het aantal cyberaanvallen en de complexiteit ervan” toenemen. Enkele malen slaagden hackers erin om websites van het campagneteam offline te halen, maar dat was slechts van korte duur.

“We zien een toename in het aantal cyberaanvallen die gericht zijn op politieke kandidaten. We blijven ons inzetten om ervoor te zorgen dat deze aanvallen niet de vrije en eerlijke presidentsverkiezingen verstoort”, zo verklaart Cloudflare desgevraagd in een persverklaring tegenover Reuters. Het beveiligingsbedrijf is tevens verantwoordelijk voor de beveiliging van de websites van Trumps tegenkandidaat, de Democraat Joe Biden.

Onbekend wie er achter de cyberaanvallen zit

De woordvoerder van Trumps campagneteam wil niets zeggen over de kwestie. Een woordvoerster van de Trump Organization zegt tegenover Reuters dat er geen websites uit de lucht zijn gehaald door hackers en gaat niet in op andere vragen. Het campagneteam van Biden weigert antwoord te geven op de vraag of zij ook getroffen zijn door cyberaanvallen. Cloudflare wil niets kwijt over de mogelijke identiteit van de daders.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen