Man gebruikt smartphone

Hackers dreigen gegevens van leden PratenOnline te publiceren

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 2 seconden

Een platform voor jongeren met psychische problemen, Pratenonline.nl, is gehackt. Daarbij zijn chatgesprekken die de jongeren daar met professionals kunnen voeren buitgemaakt. De hackers dreigen nu met het publiceren van de gegevens als PratenOnline geen losgeld betaalt. Het platform heeft melding gedaan bij de politie en bij de Autoriteit Persoonsgegevens en de website is tijdelijk offline gehaald.

Onduidelijkheid over hoeveelheid slachtoffers

PratenOnline heeft het lek bevestigd tegen RTL Nieuws, maar de website weet niet precies hoe de hack heeft kunnen gebeuren en hoeveel slachtoffers er zijn. De criminelen stuurden een lijst met e-mailadressen en telefoonnummers van leden naar PratenOnline. De organisatie doet nu onderzoek naar welke gegevens precies gestolen zijn. Het platform bracht zelf naar buiten dat er geen chatgesprekken tussen jongeren en professionals gestolen zouden zijn, omdat die op een database opgeslagen zouden staan die niet gehackt was, maar De Volkskrant kreeg van een anonieme bron drie bewijsstukken toegestuurd, waaruit blijkt dat er wel gesprekken gelekt zijn. De anonieme bron geeft aan dat er 16.631 chatgesprekken gestolen zouden zijn.

PratenOnline

Het platform voor jongeren met een psychische kwetsbaarheid bestaat sinds 2004 en gaf de mogelijkheid om anoniem te chatten met professionals, zoals psychologen. De website is voornamelijk bedoeld voor jongeren tussen de 12 en 23 jaar met depressieve gevoelens en angsten.

Techredacteur
Quinten is inmiddels al enkele jaren als cybersecurity- en VPN-expert betrokken bij VPNgids. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor het opzetten van speciale onderzoeken over cybersecurity en online privacy voor VPNgids.nl.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past