Politieagenten op brug

Een na grootste marktplaats op het Dark Web overgenomen door politie

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 10 seconden

Vorige week werd de grootste marktplaats van het Dark Web, AlphaBay, offline gehaald. Veel gebruikers stapten over naar Hansa, een online drugsmarkt op het Dark Web. In korte tijd kwamen er 5000 nieuwe gebruikers bij. Wat ze niet wisten is dat de Nederlandse politie deze marktplaats bijna een maand in bezit had, en zo nauwkeurig alle drugshandel via de site in de gaten kon houden. Dit gebeurde nadat de oprichters van de site opgepakt waren in Duitsland.

Ongemerkt beheer

Drugshandelaren van soft- en harddrugs konden op de marktplaats in contact komen met hun klanten. De politie kon zonder dat de gebruikers het wisten, bijna een maand het beheer van de site overnemen en zo al die transacties in de gaten houden. Ze werkten daarbij samen met Europol en politie en justitie van Duitsland, Litouwen en de Verenigde Staten. Vandaag haalde de politie Hansa offline. Ze besloten dat ze genoeg informatie hebben om onderzoeken te kunnen starten naar verschillende drugshandels.

Anoniem?

Het Openbaar Ministerie stelt met deze actie te willen aantonen dat niemand op het Dark Web te vertrouwen is: “Jij denkt ongemerkt ergens in te loggen en te communiceren? Niet als wij de admin zijn”. De politie schakelde de versleuteling van berichten uit en waar gebruikers dus dachten veilig te kunnen communiceren, konden politie en justitie meelezen. Het Openbaar Ministerie heeft beslag gelegd op rekeningen met Bitcoins, die omgerekend meer dan 2 miljoen euro waard zijn.

Hoofdauteur:

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past