Grootschalig botnet ontmanteld bij internationale actie

Europol bord

De FBI heeft op 29 november één van de grootste malware botnets, genaamd Andromeda (ook bekend als Gamarue), ontmanteld. Ze deden dat in samenwerking met Europol en een aantal andere organisaties. Europol meldde dit maandagmiddag. Bij de actie werd ook een verdachte uit Wit-Rusland opgepakt.

Andromeda

Volgens Microsoft heeft Andromeda als doel om malware te verspreiden via een netwerk van besmette computers. Via dat netwerk werd vervolgens dan weer nieuwe malware verspreid. Het botnet werd in verband gebracht met 80 soorten malware en werd in het afgelopen half jaar gedetecteerd en geblokkeerd op meer dan 1 miljoen computers per maand.

Verspreiding stoppen

Om verdere verspreiding van de malware te stoppen hebben de FBI en Europol wereldwijd 1500 domeinnamen overgenomen. Gedurende 48 uur werd het verkeer naar de domeinnamen in de gaten gehouden en zo konden de ip-adressen van 2 miljoen slachtoffers geïdentificeerd worden. De ip-adressen waren afkomstig uit 223 landen.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen