Home - Nieuws (VPN en privacy) - Veel gratis VPN-apps voor Android onbetrouwbaar en onveilig

Veel gratis VPN-apps voor Android onbetrouwbaar en onveilig

Een recent onderzoek onder bijna 300 gratis vpn-applicaties uit de Google Play Store toont aan dat veel gratis vpn-apps niet waarmaken wat ze beloven. Bij veel  apps blijkt de verbinding niet beveiligd te zijn, waardoor je identiteit niet beschermd wordt. Ook vragen veel apps onnodige toestemmingen (zoals toegang tot je contacten, je foto’s en je social media). Er zitten zelfs behoorlijk wat gratis apps tussen die malware en spyware verspreiden.

In totaal werden 283 gratis vpn-apps onderzocht door een onderzoeksteam van de universiteit van New South Wales. Een vpn-app is hoofdzakelijk bedoeld om het internetverkeer van gebruikers middels encryptie te versleutelen en te anonimiseren. Een ongelooflijke 84 procent van de vpn-apps bleek ipv6-verkeer niet te beschermen en maar liefst 66 procent ondersteunde geen DNS functionaliteit. De helft van alle apps gebruikt trackingsoftware om het gedrag van gebruikers te monitoren. Van de onderzochte apps bleek  18% geen enkele vorm van encryptie toe te passen, en meer dan 15% van de apps injecteerde Javascript code in het netwerkverkeer, onder meer om advertenties te tonen aan gebruikers. Tot slot bevatte zo’n 35% van de apps een vorm van malware. Het wrange is dat VPNs in essentie juist bedoeld zijn om de privacy en persoonsgegevens van gebruikers te beschermen, maar paradoxaal genoeg schendt een groot deel van de gratis apps deze privacy in grote mate door actief gegevens van gebruikers te verzamelen.

Google’s Android ondersteunt de mogelijkheid om vpn-apps toestemming te geven je internetverkeer om te leiden. In principe is dit prima, maar het lukt Google helaas dus nog niet om onderscheid te maken tussen kwalitatief goede vpn-apps en ‘slechte’ apps die niet goed werken of zelfs schadelijk zijn voor de gebruiker. Daarom is de aanbeveling om altijd te kiezen voor een betrouwbare, kwalitatieve VPN-provider met een goede reputatie, zoals de providers in dit lijstje.

Beste VPN-aanbieders van 2017

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *