Google gebouw

Google zou eigen werknemers bespioneren

Laatst bijgewerkt: 25 oktober 2019
Leestijd: 1 minuut, 26 seconden

Google-werknemers beschuldigen Google van het ontwikkelen van een spionage tool die ervoor bedoeld zou zijn om werknemers in de gaten te houden. Het bedrijf zou bezig zijn met software voor de interne Chrome-browser die zou bijhouden wanneer er grote bijeenkomsten worden ingepland.

Protest tegenwerken

De werknemers zijn hiermee naar buiten getreden omdat ze bang zijn dat Google op deze manier wil controleren of er protesten worden georganiseerd. De tool zou bijhouden wanneer er 10 vergaderruimtes worden gereserveerd en wanneer er meer dan honderd mensen voor een evenement worden uitgenodigd. Het is al enige tijd onrustig bij Google. Een groep werknemers geeft aan het gevoel te hebben dat  vanuit de leiding van het bedrijf protest actief wordt tegengegaan.

Onschuldige spamfilter

Google ontkent dat de tool ontwikkeld zou worden om demonstraties de kop in te drukken. Het bedrijf zegt dat ze grote bijeenkomsten in de gaten wilden houden om te zorgen dat werknemers niet te veel spam zouden ontvangen. De tool zou werknemers die een event aanmaken voor een grote groep alleen vragen om voorzichtig te zijn met het automatisch toevoegen van mensen aan vergaderingen. Volgens Google zou er veel gespamd worden in de kalender. Dit zou het probleem op moeten lossen. Ook verzekeren ze de werknemers ervan dat ze geen informatie verzamelen van de werknemers die de evenementen aanmaken. Of deze uitleg aangenomen wordt door de werknemers is nog maar zeer de vraag.

Groeiende onvrede

Steeds vaker stappen er Google-medewerkers naar de pers omdat ze het oneens zijn met de beslissingen van hoger af. Recente incidenten doen het lijken alsof Google actief het samenkomen en demonstreren van medewerkers tegen gaat. Nieuwe ‘community guidelines’ van het bedrijf ontmoedigen zelfs het praten over politiek tijdens werktijd. Dit zou de werksfeer verstoren.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen