Google Home Assistent Verpakking en Showmodel

Google vraagt opnieuw om toestemming voor het beluisteren van Assistent-opnames

Laatst bijgewerkt: 23 september 2019
Leestijd: 1 minuut, 21 seconden

Google laat, in een bericht van 23 september 2019, weten dat ze opnieuw zullen gaan vragen om toestemming voor het beluisteren van opgeslagen opnames van hun Google Assistent. Hiermee wil het bedrijf gehoor geven aan de zorgen die zijn uitgesproken over de onduidelijkheid wat er met de opgeslagen opnames gebeurt. Google heeft zijn excuses aangeboden voor deze onduidelijkheid en zal Google Assistent-gebruikers opnieuw vragen om toestemming om hun opnames te gebruiken voor bijvoorbeeld onderzoek.

Google Assistant gebruikt opnames om je beter te kunnen begrijpen

De Assistent van Google heeft al langere tijd de mogelijkheid om jouw audio-opnames te gebruiken om accenten en spraak beter te leren herkennen. Deze optie moet dan wel aangezet zijn. Het gaat om de optie “Voice & Audio Activity” of “Spraak- en audioactiviteit” in het Nederlands. Hoewel Google heeft aangegeven geen audio-opnames te gebruiken wanneer je deze optie niet hebt aangezet, geeft het bedrijf toe dat ze onduidelijk waren over hoe ze de spraakopnames gebruiken. Daarom wordt er nu opnieuw gevraagd naar of je deze optie wel of niet aan wilt zetten. Google kiest hiermee voor een “opt-in” beleid. De functie staat niet aan, tenzij door jou anders aangegeven.

Taalexperts van Google luisteren naar opnames

Er ontstond ophef toen bleek dat de opnames niet alleen automatisch werden verwerkt, maar dat er daadwerkelijk andere mensen (taalexperts) luisterden naar onderdelen van opnames. Google deed dit om de spraakherkenning van de Google Assistent te verbeteren. Hoewel dit in de voorwaarden stond, bleek dit veel mensen niet duidelijk te zijn. Google heeft aangegeven specifieke spraakopnames niet in verband te brengen met User Accounts. Tevens zouden de taalexperts van de tech-gigant maar 0,2% van alle audiosnippets beluisteren.

Techredacteur
Quinten is inmiddels al enkele jaren als cybersecurity- en VPN-expert betrokken bij VPNgids. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor het opzetten van speciale onderzoeken over cybersecurity en online privacy voor VPNgids.nl.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen