App-icoontjes van DuckDuckGo en Google naast elkaar op een smartphoneescherm

Google verwijdert DuckDuckGo uit keuzescherm voor standaardzoekmachine op Android

Laatst bijgewerkt: 29 september 2020
Leestijd: 3 minuten, 3 seconden

Wil je DuckDuckGo instellen als de standaardzoekmachine op je Android-smartphone of -tablet? Dan hebben we slecht nieuws voor je. De op privacy gerichte zoekmachine staat niet langer in het keuzescherm voor de standaardzoekmachine op je Android-apparaat. De zoekdienst is naar eigen zeggen overboden door andere aanbieders.

Dat schrijft DuckDuckGo in een uitgebreide blog over het onderwerp.

DuckDuckGo in een notendop: dit moet je weten

DuckDuckGo is een zoekmachine die in 2008 werd gelanceerd. Privacy staat daarbij op nummer één. In tegenstelling tot Google slaat DuckDuckGo geen gegevens op van haar gebruikers. Ze maakt ook geen gebruikersprofielen aan om aan advertentieplatformen te verkopen. De zoekmachine blokkeert cross site trackers die je surfgedrag nauwlettend monitoren, waaronder de beruchte Facebook pixel. Daarnaast heeft DuckDuckGo een kill switch, waarmee je met een druk op de knop je gehele zoek- en surfgeschiedenis wist.

DuckDuckGo is weliswaar niet zo groot als Google. Toch beschouwt Google de op privacy gerichte zoekmachine, net als andere commerciële zoekmachineaanbieders, wel degelijk als een concurrent. DuckDuckGo heeft dus dezelfde kansen om als standaardzoekmachine genoemd te worden in Android. Hoe zit dat precies?

Google introduceert keuzescherm voor standaardzoekmachine

Door de jaren heen heeft de Europese Commissie Google diverse miljardenboetes opgelegd. Eén daarvan stamt uit 2018. Dat jaar kreeg de zoekgigant een boete van 4,3 miljard euro opgelegd voor oneerlijke concurrentie en machtsmisbruik rondom het mobiele besturingssysteem Android. Zo waren fabrikanten tot die tijd verplicht om Google Search en Google Chrome vooraf op Android-apparaten te installeren. Daarnaast legde Google restricties op om nieuwe open source versies van Android te ontwikkelen en betaalde de zoekreus providers en telecombedrijven om Google Search als enige zoekmachine te installeren.

Om een nieuwe miljardenboete in de toekomst te voorkomen, besloot Google om een keuzescherm aan Android toe te voegen. Android-gebruikers die een smartphone voor de eerste keer opstarten, kunnen aangeven welke zoekmachine hun voorkeur heeft en zij standaard willen gebruiken als ze een zoekopdracht uitvoeren.

Naast Chrome biedt Google ruimte voor nog drie zoekmachines. Om te bepalen welke dat zijn, houdt Google elk kwartaal een veiling. De hoogste bieders winnen de veiling en worden in het keuzescherm genoemd. Voor zoekmachines is dit de uitgelezen kans om hun naamsbekendheid te vergroten en marktaandeel te winnen.

‘Het veilingsysteem van Google is fundamenteel gebrekkig’

DuckDuckGo is één van zoekmachineaanbieders die in het keuzemenu van Google was opgenomen. Vanaf het vierde kwartaal verdwijnt de privacyvriendelijke zoekmachine in de meeste landen uit het overzicht. Waarom? Om de simpele reden dat andere aanbieders Google meer geld hebben geboden.

Omdat privacy bovenaan staat bij DuckDuckGo, liggen de opbrengsten per zoekopdracht een stuk lager in vergelijking met commerciële zoekmachineaanbieders. Om die reden kan DuckDuckGo niet zo hoog bieden als de concurrentie. Het veilingsysteem dat Google gebruikt is naar eigen zeggen dan ook “fundamenteel gebrekkig”.

DuckDuckGo doet een voorstel voor een nieuw systeem

DuckDuckGo zegt een oplossing te hebben voor het veilingsysteem van Google. In het voorstel van DuckDuckGo is er geen veiling. Op het keuzescherm verschijnen in willekeurige volgorde aanbieders van zoekmachines, afhankelijk van hun marktaandeel in specifieke regio’s. Omdat ze in willekeurige volgorde in het keuzemenu worden getoond, kiezen gebruikers bewust de zoekmachine van hun voorkeur.

DuckDuckGo eindigt zijn blog met de wens dat de Europese Commissie actie onderneemt tegen Google en diens veilingsysteem. “De huidige remedie is helemaal geen remedie – het is fundamenteel gemanipuleerd door Google om Google ten goede te komen”, zo schrijft de op privacy gerichte zoekmachine. “De [Europese] Commissie heeft gezegd dat ze wacht op data om in te grijpen: deze gegevens zijn nu beschikbaar. Om dit proces te versnellen, sturen we onze gegevens naar de Commissie om aan te tonen dat het huidige systeem DuckDuckGo onvermijdelijk elimineert.”

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen