Google uithangbord boven kantoorgebouw ingang

Google verdedigt het afwijzen van verwijderverzoeken voor Europees Hof

Laatst bijgewerkt: 25 maart 2019
Leestijd: 0 minuut, 57 seconden

Gebruikers kunnen een verwijderverzoek indienen bij Google om bepaalde zoekresultaten te verwijderen. Deze verzoeken worden soms niet ingewilligd en Google moet aan het Europese Hof uitleggen waarom dat is. Daarover lopen op dit moment twee zaken, waarbij de aanklagers zich beroepen op het recht om vergeten te worden, dat in 2014 werd ingevoerd in Europa. Belastende of achterhaalde informatie kan daarmee verwijderd worden uit zoekresultaten als men daarom vraagt.

Publiek belang

Google gaat dus niet altijd in op de verzoeken. Volgens Google gaat het hier om informatie dat een publiek belang dient. Advocaat van Google Kent Walker schrijft op zijn blog dat hij vindt dat strafbladen en politieke opvattingen niet zomaar verwijderd mogen worden als ze een publiek belang dienen. Dat dilemma wordt aan de kaak gesteld in de eerste zaak. In de tweede zaak gaat het erom of het recht om vergeten te worden ook doorgevoerd moet worden buiten Europa. Volgens Walker kunnen er niet zomaar regels opgelegd worden aan burgers van een ander land.

Cijfers

In de laatste drie jaar werd er door Nederlanders bijna 114.000 keer het verzoek ingediend om een link te verwijderen. Ruim 45.000 links werden uiteindelijk daadwerkelijk gewist.

Hoofdauteur:

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past