Google stuurde video’s naar de verkeerde gebruikers

Google Photos

Google heeft per ongeluk video’s van Google Foto’s naar de verkeerde gebruikers gestuurd. Dit betekent dat gebruikers video’s te zien kregen van anderen. Een technisch probleem zou deze privacy fout veroorzaakt hebben. De fout is inmiddels hersteld, maar het is onduidelijk hoeveel gebruikers dat is gebeurd.

Dat bevestigt Google tegenover Tweakers nadat Jon Overheude van beveiligingsbedrijf Duo Security hierover tweette.

Google Takeout

Het lek vond plaats in de Google service Takeout. In Google Takeout kun je al je Google data zoals e-mails, foto’s, video’s, muziek en documenten in een keer exporteren of downloaden, bijvoorbeeld om op een nieuw apparaat te zetten. Dat geldt dus ook voor foto’s en video’s die je op Google Foto’s account staan.

Tussen 21 en 25 november 2019 is er het een en ander misgegaan. Gebruikers die op een van deze dagen een back-up hebben aangevraagd, kregen data van een andere gebruiker toegestuurd. Het zou daarbij gaan om video’s van mensen die op hetzelfde moment een aanvraag van hun data deden. Door een technisch mankement zijn de video gegevens verwisseld. Nou is het grootse probleem niet dat je ongevraagd video’s van een ander krijgt te zien, maar voornamelijk dat een ander jouw video’s te zien krijgt. “Sommige video’s zijn geëxporteerd naar de archieven van ongerelateerde gebruikers”, zo laat Google weten tegenover Tweakers.

Incomplete data

Daarnaast kan het zijn dat je dataset niet compleet is wanneer je deze in die periode van vijf dagen gedownload hebt. Naast dat er dus video’s van vreemden tussen kunnen zitten, zouden er video’s kunnen ontbreken. Google zegt dat slechts 0,01 procent van de Google Foto’s gebruikers ook daadwerkelijk slachtoffer is geworden van dit probleem. Hoewel de schade beperkt lijkt, is het natuurlijk wel vervelend als jouw data in handen van anderen is gekomen. Zeker als daar privacygevoelige en vertrouwelijke informatie tussen zit, of pikante foto’s en video’s waarvan je niet wilt dat deze in de andermans handen terecht komen. Daarbij komt nog dat Google een miljard gebruikers heeft, dus dan is 0,01 procent toch een aanzienlijke groep gedupeerden.

Google zegt dat het probleem inmiddels is opgelost. Gebruikers die in de betreffende dagen gebruik hebben gemaakt van Google Takeout en getroffen zijn door het technische mankement, zijn daarvan op de hoogte gesteld. Hoeveel gebruikers dat exact zijn kan de zoekmachinegigant niet zeggen. Hoe het probleem in de eerste plaats heeft kunnen ontstaan is eveneens een mysterie.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen