Google Photos

Google stuurde video’s naar de verkeerde gebruikers

Laatst bijgewerkt: 4 februari 2020
Leestijd: 1 minuut, 25 seconden

Google heeft per ongelijk video’s van Google Foto’s naar de verkeerde gebruikers gestuurd. Dit betekent dat gebruikers video’s te zien kregen van andere gebruikers. Een technisch probleem zou deze privacy fout veroorzaakt hebben

Google Takeout

Het lek vond plaats in de Google service Takeout. In Google Takeout kun je al je Google data in een keer downloaden, bijvoorbeeld om op een nieuw apparaat te zetten. Met Takeout kun je dus je mail, foto’s, video’s en nog veel meer in een keer downloaden. Nu blijkt dat er tussen 21 en 25 november 2019 het een en ander is misgegaan. Het schijnt dat sommige gebruikers die een van die dagen een backup hebben aangevraagd, data toegestuurd hebben gekregen die eigenlijk van een andere gebruiker is. Het zou daarbij gaan om video’s van mensen die op hetzelfde moment een aanvraag van hun data deden. Door een technisch mankement zijn de video gegevens verwisseld. Nou is het grootse probleem niet dat je ongevraagd video’s van een ander krijgt te zien, maar voornamelijk dat een ander jouw video’s te zien krijgt.

Incomplete data

Daarnaast kan het zijn dat je dataset niet compleet is wanneer je deze in die periode van vijf dagen gedownload hebt. Naast dat er dus video’s van vreemde tussen kunnen zitten, zouden er video’s kunnen missen. Google zegt dat slechts 0.01% van de Google Foto’s gebruikers ook daadwerkelijk slachtoffer is geworden van dit probleem. Hoewel dit  erg beperkt lijkt, is het natuurlijk wel vervelend als jouw data in handen van anderen is gekomen. Daarbij komt nog dat Google een miljard gebruikers heeft, dus dat 0,01% plots niet zo weinig meer is.

Inmiddels is het probleem opgelost en hebben gebruikers van de service een email met uitleg ontvangen.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen