Google zoekmachine op smartphone

Google waarschuwt langer tegen kwaadaardige websites

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 0 seconde

Google wil gebruikers beter beschermen tegen kwaadaardige websites die malware verspreiden. Via Safe Browsing geeft Google al sinds 2005 waarschuwingen wanneer je op het punt staat een website met kwaadaardige content te bezoeken. Door langer te waarschuwen voor dergelijke websites hoopt Google een veiliger internetgebruik te stimuleren.

Nieuwe beoordeling van gehackte websites

In sommige gevallen waarbij Google waarschuwt voor een website die op zichzelf geen kwaad in de zin heeft. Internetcriminelen hebben de website dan gehackt en van kwaadaardige code voorzien. Zowel bezoeker als webmaster zijn hiervan de dupe. Na het verwijderen van de kwaadaardige code kunnen webmasters Google om een nieuwe beoordeling vragen. Is de code echt weg? Dan trekt Google de waarschuwing in.

De strijd tegen kwaadaardige websites

Er zijn ook websites die met opzet proberen om internetgebruikers met malware te infecteren. Om Google de indruk te geven dat dit ongewild is, verwijderd een webmaster soms de kwaadaardige code. Na positieve beoordeling van Google wordt de code teruggeplaatst en zijn bezoekers qua veiligheid weer terug bij af. Maar Google vecht terug. Voor deze zogenaamde “recidivisten” zal 30 dagen lang gewaarschuwd worden. In die periode kan een website niet opnieuw ter beoordeling worden ingediend. Uiteraard geldt deze strenge maatregel niet voor gehackte websites.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past