Google hoofdkantoor

Google geeft meer inzicht in beleid omtrent vergeetrecht

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 2 seconden

Sinds 2014 geldt in Europa het recht om vergeten te worden, wat inhoudt dat gebruikers zoekmachines kunnen verzoeken om belastende of achterhaalde informatie te verwijderen uit de zoekresultaten. Google meldt op zijn blog dat het de openbare gegevens over deze verzoeken heeft aangevuld met meer details. Sinds de invoering van het recht om vergeten te worden zijn er zo’n 2,4 miljoen verzoeken ingediend bij Google. In 43,3 procent van de gevallen werd de informatie ook daadwerkelijk uit de zoekresultaten verwijderd.

Verzamelen van gegevens

Google houdt verschillende statistieken bij over de ingediende verzoeken. Sinds 2016 houdt het bedrijf bijvoorbeeld bij of het verzoek is ingediend door een individu of een bedrijf. Daarnaast wordt bijgehouden voor wat voor inhoud de aanvraag wordt ingediend en wat de aard is van de website waar de informatie op gepubliceerd is.

Cijfers

Qua inhoud viel op dat het in 18 procent van de verzoeken ging om nieuwsberichten, waarin bijvoorbeeld een naam stond van iemand die met justitie in aanraking is gekomen. 89 procent van de aanvragen waren afkomstig van een individu en de rest van een organisatie of bedrijf. Sinds januari 2016 werden de meeste verzoeken ingediend voor het verwijderen van professionele gegevens. Dit ging om 24 procent van de gevallen. Op de tweede plek stond zelfgeschreven content, in 10 procent van de gevallen.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past