Google hoofdkantoor

Google gaat recht om vergeten te worden in Google.com doorvoeren

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 47 seconden

Als je Google in Europa gebruikt, worden je zoekresultaten gecensureerd volgens het recht om vergeten te worden dat niet lang geleden van kracht is gegaan. Ook als je Google.com, een domein van de website die niet specifiek voor Europese landen is, probeert te gebruiken, zal deze censuur nu toegepast worden.

Tot nu toe waren resultaten die op verzoek van iemand waren verwijderd nog steeds vindbaar als je zocht via Google.com in plaats van bijvoorbeeld Google.nl: de links worden dus wel gecensureerd op plaatselijke Europese domeinen van Google, maar zijn nog steeds beschikbaar op het internationale Google.com. Vanaf volgende week wordt dit aangepast. Als je dan verbinding maakt met Google.com via een IP-adres met een Europese geolocatie, zal je alleen nog de gecensureerde resultaten te zien krijgen.

Onder het vergeetrecht kunnen mensen Google vragen om specifieke links en zoekresultaten uit de zoekmachine binnen de EU te verwijderen. Voorheen werden deze filters alleen toegepast op de lokale Google-domeinen voor elk EU-land.

Gebruikers die deze resultaten wél willen zien, zullen dan andere middelen moeten gebruiken, zoals bijvoorbeeld een buitenlandse VPN.

Sinds het Europese Hof van Justitie in 2014 oordeelde dat burgers het recht moeten hebben hun namen uit gênant zoekresultaten van Google te laten schrappen, heeft Google met de EU samengewerkt om de verzoeken te eren.

“We veranderen onze aanpak als gevolg van specifieke gesprekken die we met de AVG-regelgevers hebben gehad in de afgelopen maanden,” schreef Google global privacy counsel Peter Fleischer.

“Wij geloven dat deze extra laag van delisting ons in staat stelt om de verbeterde bescherming te bieden die de Europese regelgevers van ons vragen, terwijl tegelijkertijd het recht van mensen in andere landen om toegang te hebben tot rechtmatig gepubliceerde informatie worden gehandhaafd.”

Fleischer erkende dat Google “af en toe meningsverschillen” met de EU heeft gehad over de manier waarop de richtlijn afgedwongen moest worden, maar zei dat het bedrijf zal blijven voldoen aan verzoeken om informatie in Europa te censureren, zelfs als dit betekent dat de resultaten waarover aanvragen worden gedaan nog steeds direct beschikbaar zijn op andere zoekmachines en voor mensen die hun zoekopdracht buiten de EU om laten lopen.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past