Gebruikers Google Docs doelwit phishingaanval

Google Docs App Icon

Cybercriminelen gebruikten gisteren een zeer geraffineerde phishingaanval. Zij richtten zich daarbij op de gebruikers van Google Docs. Voor de aanval werd gebruik gemaakt van een phishingmail, die onder andere via gehackte accounts werd rondgestuurd. Aanvallers probeerden de slachtoffers via een kwaadaardige app toegang tot hun Google-account te ontfutselen.

De gebruikte phisingmail bevatte een link naar een document dat iemand zogenaamd met het slachtoffer wilde delen. Bij het klikken op de link werd het slachtoffer doorgestuurd om een Google-account te kiezen. Een niet ongebruikelijke situatie bij het gebruiken van Google services. Hierna verscheen de vraag of de gebruiker applicatie ‘Google Docs’ toegang tot hun Google-account wilde geven. Door hiermee akkoord te gaan werd hetzelfde bericht vervolgens ook naar alle contactpersonen van het slachtoffer verstuurd.

Authenticatiestandaard OAuth

De aanvallers gebruikten voor hun aanval de authenticatiestandaard OAuth. Deze standaard is een manier om derden toegang tot accounts van gebruikers te geven. Hiervoor hoeven gebruikers geen wachtwoord af te staan, maar krijgt de derde partij een token om toegang tot het account te hebben. Aanvallers kunnen daar dus ook misbruik van maken.

Reactie Google

Google heeft inmiddels op de aanval gereageerd. Zij hebben neppagina’s verwijderd, accounts uitgeschakeld en updates verspreid. Het Google Abuseteam gaat aan de slag om maatregelen te nemen om dit soort spoofing in de toekomst te voorkomen.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen