Google aangeklaagd voor verzamelen locatiegegevens

Google apps op mobiel

Google wordt aangeklaagd door vier verschillende Amerikaanse staten voor het illegaal verzamelen van locatiegegevens. Het gaat om de staten District of Columbia, Texas, Washington en Indiana.

Aanklacht tegen Google

De aanklacht van de vier staten komt na een onderzoek van drie jaar. De procureurs-generaal van de staten zeggen dat de tech-gigant gebruikers misleidt om toegang te krijgen tot hun locatiegegevens.

Procureur-generaal van D.C., Karl Racine, zegt dat Google consumenten heeft misleid door hen te doen geloven dat ze door de settings aan te passen hun privacy beter konden beschermen. Volgens Racine bleef Google toch gebruikers volgen en verdiende het bedrijf aan de data.

In de aanklacht wordt Google ervan beticht locatiegegevens bij te hebben gehouden middels Google-producten, wifi-data en advertentiepartners, ook wanneer gebruikers in de settings van hun account hadden aangegeven niet gevolgd te willen worden.

Locatiedata

Locatiedata zijn waardevol voor grote tech-bedrijven die advertenties verkopen. Door het verzamelen van informatie middels locatiedata kan Google heel gericht adverteren en lokale zoekresultaten tonen. De reclames zijn op deze manier ook meer waard omdat de kans groter is dat ze passen bij de persoon die ze te zien krijgt.

Dark patterns

Tevens zegt de aanklacht dat Google gebruik maakt van zogenaamde ‘dark patterns’. Dit zijn tactieken om gebruikers te manipuleren zodat zij er bijvoorbeeld toch voor kiezen om data af te staan. Google zou gebruikers forceren om toch data te delen door bijvoorbeeld te claimen dat bepaalde Google-producten alleen werken wanneer je je locatie deelt. Ook hier moet volgens de vier staten een einde aan komen.

Google reageert

Google geeft in reactie op de aanklacht aan dat deze gebaseerd is op verouderde informatie over de settings. Ze zeggen zich te zullen verdedigen tegen de claims en willen het verhaal graag rechtzetten. Tevens geeft Google aan juist de laatste jaren heel hard te hebben gewerkt om de instellingen begrijpelijk te maken en minder data te verzamelen.

Techredacteur
Tove is al een aantal jaar actief bij VPNgids als techredacteur. Haar doel is om belangrijke informatie over veilig internetten en privacy voor iedereen beschikbaar en begrijpelijk te maken. Mensen kunnen zich beter wapenen tegen cybercriminaliteit en internetcensuur wanneer ze weten waar het over gaat. Meer over Tove.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen