Wachttoren bij gevangenis

Gevangenisstraf voor hacker die voor Russische inlichtingendiensten werkte

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 0 seconde

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft bekendgemaakt dat een hacker uit Canada veroordeeld is tot een gevangenisstraf van vijf jaar. De hacker moet ook een boete betalen van 2,2 miljoen dollar. De boete staat gelijk aan al zijn bezittingen. De hacker zou wachtwoorden doorgespeeld hebben van e-mailaccounts die interessant waren voor de Russische geheime dienst FSB en kreeg daarvoor betaald.

Karim Baratov

De 23-jarige hacker is geboren in Kazachstan, maar heeft de Canadese nationaliteit en woonde ook in dat land. In maart 2017 werd hij gearresteerd door de Canadese autoriteiten, na een onderzoek dat geleid werd door de FBI. Baratov werkte samen met drie andere hackers. Met z’n vieren wisten ze binnen te dringen bij Yahoo en konden zo informatie van 500 miljoen accounts stelen. De taak van Baratov was om e-mailaccounts te hacken van personen die interessant waren voor de FSB. Hij speelde zeker zo’n 80 accounts door aan de Russische geheime dienst in ruil voor geld.

Phishing-tactiek

Tussen 2010 en zijn arrestatie in 2017 heeft Baratov 11.000 e-mailaccounts van de e-maildiensten van Yahoo en Google gehackt. Hij deed dat door middel van de ‘spear-phishing’-tactiek. Daarbij worden gericht doelwitten benaderd met een phishingmail in de hoop dat ze op een malafide link klikken of een vals document openen.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past