Binnenstad van Tilburg

Gemeenten stoppen met wifi-tracken van bezoekers in de binnenstad

Laatst bijgewerkt: 17 februari 2020
Leestijd: 1 minuut, 12 seconden

De gemeente Tilburg stelde gratis wifi beschikbaar in de binnenstad. Via dat netwerk werden gegevens van gebruikers verzameld, die vervolgens gedeeld werden met ondernemers die daar 17.000 euro per jaar voor betaalden. Volgens de nieuwe privacywet is dit verboden en daarom heeft de gemeente Tilburg de overeenkomst met het Ondernemersfonds Binnenstad Tilburg opgezegd. Andere soortgelijke projecten werden ook stilgezet, maar sommige gemeenten gaan nog wel door met het verzamelen en delen van de gegevens.

Persoonsgegevens verzamelen om inzicht te krijgen in patronen

Via het openbare wifi-netwerk werden de unieke MAC-adressen van telefoons verzameld in combinatie met locatiegegevens. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens valt een MAC-adres onder persoonsgegevens, omdat dit gekoppeld kan worden aan een telefoon en dus aan de gebruiker van die telefoon. In de voorwaarden bij het inloggen stond vermeld dat deze gegevens verzameld werden, maar volgens Stefan van Aerle van het Ondernemersfonds werden de gegevens van mensen die niet ingelogd waren ook opgevangen.

Stefan van Aerle licht toe dat de gegevens erg waardevol kunnen zijn voor ondernemers in de binnenstad, omdat op die manier inzicht in bezoekersaantallen verkregen kan worden. Daarmee kan bijvoorbeeld bepaald worden hoeveel personeel er nodig is en of de openingstijden nog effectief zijn.

Andere gemeenten, zoals Enschede, verzamelen nog steeds gegevens van gebruikers, maar anonimiseren ze, zodat de privacy van bezoekers niet meer aangetast wordt. Het is nog niet bekend of de Autoriteit Persoonsgegevens dit ook zo ziet en of het op die manier wel toegestaan is.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen