Diverse servers op een rij in een datacentrum

Gegevensbeschermingsautoriteit onderzoekt online databank met persoonsgegevens politici

Laatst bijgewerkt: 25 augustus 2020
Leestijd: 2 minuten, 42 seconden

De Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit stelt een onderzoek in naar een online databank die persoonsgegevens van Belgische politici verkoopt. Tegen betaling zijn onder meer adresgegevens, telefoonnummers en andere persoonlijke informatie te verkrijgen. Politici zijn hierover niet te spreken.

Dat schrijven diverse Belgische media, waaronder De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Privégegevens van Belgische politici gratis verkrijgbaar

Privacy is een belangrijk goed. Je wilt immers toch niet dat je woonadres, telefoonnummer, e-mailadres, bankrekeningnummer en dergelijke gegevens open en bloot op straat komen te liggen? Dat is het scenario voor duizenden Belgische politici. De gegevens van 20.253 politici liggen voor het oprapen. Zonder ervoor te betalen kunnen mensen adresgegevens, telefoonnummers en nog meer privacygevoelige informatie van politici bemachtigen.

Dat is een grove schending van hun privacy.

‘Wat een kinderachtig gedoe’

Burgemeester Gwendolyn Rutten van de liberale partij Open VLD zegt niet blij te zijn met de online databank. Ze zegt dat ze tot op heden al tientallen keren is gebeld met de vraag of het echt is. Ze noemt het ‘kinderachtig’ dat haar gegevens nu op straat liggen.

“Zondag, rustdag… Tot er een of andere website beslist om mijn contactgegevens zoals mijn gsm-nummer online te zetten. Tegen betaling (!) kan je nog meer informatie krijgen. Sindsdien rinkelt mijn telefoon. Mensen die weten of het ‘echt’ is (…) Ik ben voor transparantie – en ik denk echt dat politici algemeen gesproken in ons land en in vergelijking met andere landen redelijk bereikbaar zijn – al zijn we natuurlijk ook maar mensen. Iedereen altijd persoonlijk beantwoorden gaat gewoon niet. Dat kan ook niet de bedoeling zijn. Helpen en luisteren is een belangrijk onderdeel van de job. Maar besturen en beslissingen nemen en problemen oplossen voor het algemeen belang hoort er ook bij. Dan kan je zelden of nooit voor iedereen goed doen. Waarom dan dit? Wat een kinderachtig gedoe.”

Dit weten we over Politicians Online

De online databank die privégevens van Belgische politieke kopstukken te koop aanbiedt, heet PoliticiansOnline. Het is een initiatief van burgercollectief WijBurgers. Het is naar eigen zeggen de ‘grootste publiek toegankelijke databank over politici’. De oprichters zeggen dat de databank is gemaakt als ‘instrument’ dat burgers kunnen raadplegen als er verkiezingen zijn.

Via de database van PoliticiansOnline zijn veel privégegevens op te vragen van politici. Naast een profielfoto, cv, verkiezingsuitslagen, politieke prioriteiten, initiatieven en citaten, kun je ook meer persoonlijke informatie vinden in de databank. Onder meer het woon- en werkadres, telefoonnummer, mobiele nummer, faxnummer, sociale media en e-mailadres zijn beschikbaar. Deze zijn gratis en voor niets te verkrijgen. Om de gegevens te downloaden moet je wel betalen.

GBA is gestart met onderzoek naar het privacyschandaal

Volgens Belgische media kan de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA), de Belgische variant van onze Autoriteit Persoonsgegevens, maar één ding doen en dat is optreden. De toezichthouder gaat stappen ondernemen tegen PoliticiansOnline. Afgezien van het verbieden om deze ‘dienst’ aan te bieden, kan de privacywaakhond ook administratieve boetes opleggen. Deze kunnen oplopen tot wel twintig miljoen euro.

De GBA is inmiddels zijn onderzoek gestart naar de kwestie. “We gaan die mensen contacteren en uitleg vragen. Als die uitleg niet overtuigend is gaan we naar een volgende fase. Dan doen we wellicht een inspectie en wordt er objectief vastgesteld wat er aan de hand is”, aldus de toezichthouder tegenover de Belgische media.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen