Persoon met smartphone

Gegevens van leden vereniging voor stamboomonderzoek op straat

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 4 seconden

Van duizenden leden van de Nederlandse Genealogie Vereniging (NGV) zijn gegevens gelekt. De vereniging liet dit weten aan zijn 6000 leden in een e-mail. Daarin stond dat van zeker 3000 leden gegevens, zoals e-mailadres, telefoonnummer, wachtwoord en IP-adres, op straat zijn komen te liggen. Het bestuur biedt leden zijn excuses aan voor het ‘zeer ernstige’ lek. Mensen die bij de vereniging zijn aangesloten doen stamboomonderzoek of delen hun ervaringen met stamboomonderzoek.

Beveiligingslek

De website van de NGV was verouderd en maakte geen gebruik van https-protocol voor de veilige uitwisseling van gegevens. Het vermoeden is daarom dat de gegevens door een beveiligingslek ontvreemd zijn. Het lek is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens en verder zijn ook alle door de wet voorgeschreven stappen genomen, zegt een medewerker van de NGV tegen De Volkskrant. Of er aangifte is gedaan door de NGV is nog niet bekend. De inlogfunctie op de website is afgesloten en het bestuur doet onderzoek naar welke beveiligingsmaatregelen er verder nog genomen moeten worden.

Lijst met gelekte gegevens

Afgelopen zondag ontdekte het bestuur van de NGV een lijst met gestolen data. Op het prikbord van de website van de NGV werd zelfs een link naar de data geplaatst. Het bestuur schrijft dat de link inmiddels verwijderd is en dat het downloaden van de lijst strafbaar is.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past