Gegevens van 2400 cliënten UWV gelekt door versturen verkeerde bijlage

UWV kantoor

Uitkeringsinstantie UWV heeft tegenover het Noordhollands Dagblad bevestigd dat er begin augustus sprake is geweest van een datalek waarbij privégegevens van cliënten gelekt zijn. Het lek vond plaats op 3 augustus en werd op 8 augustus ontdekt. De instantie stuurde per ongeluk de verkeerde bijlage mee met een e-mail, waardoor 96 cliënten een bestand ontvingen met de gegevens van 2400 andere cliënten.

Werkzoekenden

Het UWV wilde 97 werkzoekenden informatie sturen over het opzetten van een netwerkcafé, maar stuurde bij 96 van de ontvangers een verkeerde bijlage mee. Volgens het UWV gaat het om een menselijke fout. In de bijlage stonden gegevens van 2400 cliënten, waaronder naam, geboortedatum, burgerservicenummer en informatie over werkloosheidsuitkeringen. Het UWV heeft de 2400 mensen waarvan gegevens gelekt zijn een excuusbrief gestuurd.

Kopieën verwijderen

De verkeerde bijlage die meegestuurd werd kan inmiddels niet meer geopend worden. Een aantal mensen zouden het bestand daarvoor al wel geopend hebben. Het UWV heeft contact opgenomen met die mensen om te vragen of ze eventuele kopieën kunnen verwijderen. Alle personen zeggen dat gedaan te hebben, zegt de instantie tegen NU.nl, maar het UWV zegt ook dat dit niet te controleren is.

Nadat het lek ontdekt werd op 8 augustus heeft het UWV binnen 72 uur melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Techredacteur
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen