Auto's op Nederlandse snelweg

Gegevens van leaserijders waren toegankelijk via server

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 0 minuut, 46 seconden

Beveiligingsbedrijf ESET ontdekte dat de gegevens van mensen die een leaseauto rijden toegankelijk waren via de centrale server. Het gaat om de gegevens van meer dan 50 leasebedrijven en van 180.000 tot 250.000 leaserijders. Het ging om informatie zoals namen, adressen, leasecontracten en bekeuringen.

ESET

Het beveleigingsbedrijf ESET was op zoek naar een nieuwe leasemaatschappij en ontdekte dat het eenvoudig was om toegang te krijgen tot de server waar de informatie opgeslagen was. Omdat de leasemaatschappijen één server delen, was het makkelijk om ook toegang te krijgen tot de data van andere leasemaatschappijen.

Misbruik van de gegevens

Het is bekend dat professionele autodieven gebruik maken van adresgegevens om dure auto’s of onderdelen te stelen. Met zulke datalekken wordt het voor dieven wel erg makkelijk om adreslijsten te verkrijgen. Het is onduidelijk of er recent gebruik gemaakt is van de datalekken. Het IT-bedrijf dat het lek ontdekte heeft het softwarebedrijf hierover ingelicht. Hierna zijn de fouten in de software hersteld.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past