Man met creditcard op laptop

Gegevens honderden Nederlanders openbaar door fout bij klacht.nl

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 4 seconden

Door een server bij klacht.nl die niet afgeschermd was, waren gegevens van honderden Nederlanders te vinden in Google. Dat blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws. Klacht.nl is een populaire klachtenwebsite, waar mensen als bewijs voor hun klacht documenten zoals kopieën van bankafschriften en rijbewijzen konden uploaden. Met specifieke zoekopdrachten in Google konden deze documenten door iedereen gevonden worden.

700 documenten

De gebruikers gingen er vanuit dat hun documenten alleen in te zien waren door het bedrijf waar de klacht aan gericht was. Het zou gaan om zo’n 700 documenten die openbaar waren, waarvan het grootste gedeelte uit 2017 en 2018 kwamen. Daar zaten veel documenten bij waarmee identiteitsfraude gepleegd zou kunnen worden. Een kwaadwillende zou dan bijvoorbeeld abonnementen of spullen kunnen bestellen op naam van de klacht.nl-gebruiker. Voor zover bekend is zijn de gegevens niet misbruikt.

Opgelost

Na melding van RTL Nieuws is de server van klacht.nl beter beveiligd, waardoor de gegevens niet meer voor iedereen inzichtelijk zijn. De documenten zijn inmiddels ook niet meer vindbaar in Google. Het klachtenformulier op de website is ook aangepast. Daar staat nu een waarschuwing bij aan gebruikers dat ze geen persoonlijke gegevens of documenten moeten uploaden. Ook worden uploads voortaan automatisch afgeschermd, tenzij de gebruiker aangeeft dat de gegevens op de website geplaatst mogen worden.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past