Gegevens van 143 miljoen Amerikanen gestolen van kredietbureau

Foto equifax website

Hackers hebben na een cyberaanval op het kredietbureau Equifax toegang gekregen tot de gegevens van 143 miljoen Amerikanen. De werkzaamheden van het bureau bestaan eruit om te controleren of mensen in aanmerking komen voor een lening; of ze bijvoorbeeld geen creditcardschuld hebben. Het is één van de grootste drie bureaus die deze taak uitvoeren. Volgens Equifax werd de kredietdatabase niet gehackt, waardoor de kredietscores van klanten niet op straat zijn komen te liggen.

Gestolen gegevens

Wel was er toegang tot burgerservicenummers, geboortedata en adressen. Ook de creditcardnummers van 209.000 Amerikanen waren niet veilig, als ook documenten over financiële problemen van 182.000 mensen. De hackers hadden ook toegang tot de gegevens van klanten uit Canada en Groot-Brittannië, maar dit waren er veel minder dan de getroffenen uit Amerika.

Cyberaanval vond al in mei plaats

De oorspronkelijke cyberaanval vond plaats in mei. Pas op 29 juli werd het lek gedicht, nadat het na een onderzoek ontdekt werd door Equifax. Afgelopen donderdag werd er pas melding gedaan van het lek door het bureau.

Drie dagen nadat het lek ontdekt werd, werd voor 1,8 miljoen aan aandelen verkocht door hooggeplaatste mensen binnen Equifax. Verkoop van aandelen wordt door beurswaakhond SEC verboden voordat zulke informatie gepubliceerd is. Het bureau ontkent echter dat de aandelen verkocht zijn op basis van het lek.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen