Gecodeerde WhatsApp berichten frustreren gerechtelijke afluisterbevelen.

WhatsApp app met Slot erbij

Het Amerikaanse ministerie van Justitie loopt steeds vaker vast op de encryptie van WhatsApp (berichten) tijdens hun afluisterpraktijken.

Volgens een rapport dat zaterdag in The New York Times verscheen is de FBI aan het overleggen met WhatsApp (Facebook) over de toekomst van het toepassen van afluisterpraktijken, nu de FBI steeds vaker vastloopt op de end-to-end encryptie die WhatsApp gebruikt.

De zaak, die naar het schijnt niet met terrorisme te maken heeft, is momenteel nog geheim. De privacy organisatie EFF geeft aan dat de Amerikaanse overheid (waaronder de FBI) lijkt te wachten op het juiste moment om een eis voor het inbouwen van backdoors in de applicaties van tech-bedrijven te gaan eisen.

Het afgelopen jaar heeft WhatsApp de encryptie van zijn berichten en spraakoproepen verbeterd. Sinds eind 2014 worden alle WhatsApp berichten tussen Android-apparaten versleuteld met end-to-end encryptie, wat betekent dat zelfs WhatsApp/Facebook geen toegang kan krijgen tot de inhoud van de tekstberichten. Vanaf augustus 2015 is deze encryptie ook ingeschakeld op iOS apparaten (iPhones).
Twee jaar geleden is de beveiliging samenwerking met Open Whisper Systems tevens verbeterd.

De laatste tijd staan technologiebedrijven (publiekelijk) steeds meer onder druk m.b.t. encryptie. Eerder dit jaar ontstond er een publieke discussie omtrent het feit dat Apple niet in wilde gaan op het verzoek van de FBI om de beveiliging van een iPhone 5c te helpen openbreken. Apple geeft aan niet mee te willen werken.
Een maand geleden werd de Braziliaanse regio-directeur van Facebook een dag in de cel gegooid omdat Facebook bepaalde versleutelde informatie weigerde te overhandigen aan de overheid.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen