Devices in techwinkel

G7 en techbedrijven bereiken akkoord over verwijderen van terreurberichten

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 0 minuut, 55 seconden

Berichten die terreur verheerlijken moeten voortaan binnen twee uur verwijderd worden. Dat zijn de G7-landen en techbedrijven, zoals Facebook, Twitter en Google overeengekomen. Tot nu toe gebruikten de bedrijven een limiet van 24 uur, die ze zichzelf opgelegd hadden. Vrijdag vond er overleg plaats in Italië. Naast Italië bestaat de G7 uit de VS, Japan, Groot-Brittannië, Canada, Duitsland en Frankrijk.

Kunstmatige intelligentie inzetten

Eind september riepen een aantal Europese leiders al op om de termijn voor het verwijderen van terreurberichten te verkorten. Nu is daar daadwerkelijk een afspraak over gemaakt. De socialmedia-bedrijven gebruiken onder andere kunstmatige intelligentie om berichten te herkennen. Daarna kijkt een team of de gedetecteerde berichten daadwerkelijk verwijderd moeten worden. De Britse minister van Binnenlandse Zaken wil zelfs nog een stapje verder gaan en wil dat de berichten voor het uploaden al tegengehouden worden.

Uitdaging

De bedrijven zeggen dat het verwijderen van terreurpropaganda binnen twee uur een enorme technologische uitdaging is. Naast dat er meer mankracht nodig is, moet er ook op technologisch gebied een grote ontwikkeling doorgemaakt worden om de berichten te herkennen tussen de enorme hoeveelheid content die online geplaatst wordt.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past