Franse politie / overheid wil TOR en publieke WiFi verbieden

Franse politiewagens

Na de recente terreuraanslagen in Parijs wil de Franse politie een aantal onderdelen toevoegen aan een wetsvoorstel, waaronder het verbieden en blokkeren van het anonieme Tor-netwerk en het gebruik van WiFi hotspots. Deze informatie volgt uit een intern document van het ministerie van Binnenlandse Zaken welke is ingezien door de Franse krant Le Monde.

Het document gaat over twee voorgestelde wetten, één rond de noodtoestand, en de andere met betrekking tot de bestrijding van terrorisme.

Ten aanzien van de voormalige Franse wetshandhaving willen de Franse de mogelijk tot  “Een verbod op gratis en gedeelde Wi-Fi-verbindingen” tijdens een noodtoestand. De reden hiervoor is dat het moeilijk blijkt te zijn om personen die de openbare Wi-Fi-netwerken gebruiken te volgen.

Daarnaast zou de politie graag een wet zien “ter blokkering en verbod van communicatie via het Tor-netwerk.”.

Tor is een netwerk van servers die worden onderhouden door vrijwilligers, het verkeer van een gebruiker van het tor-netwerk wordt via vele verschillende punten geleidt, hiermee kan het originele  herkomst van de data verdoezeld worden (waaronder het IP-adres). In eerste instantie was het TOR-netwerk een project van de Amerikaanse marine, maar is nu, vooral na de onthullingen van Snowden in 2013, steeds populairder onder burgers. Let wel er blijken zwaktes in het TOR-netwerk te zitten .

Het wordt gebruikt door journalisten, klokkenluiders en mensen die gewoon willen om hun privacy te beschermen online, evenals terroristen, pedofielen en cybercriminelen.

Ook al zou de Franse regering van plan zijn om het gebruik van het Tor netwerken binnen haar grenzen te blokkeren, dan blijft de vraag alsnog hoe Frankrijk dit van plan is te gaan doen. Andere landen hebben vaak zonder succes die al eerder proberen te doen.

In China wordt het TOR-netwerk ook actief geblokkeerd. Dit doet China door het blokkeren van verbindingen met bekende Tor knooppunten. Dit zijn de eerste relais waarmee de computer van een Tor gebruiker verbindt en deze zijn officieel geregistreerd. Tor gebruikers kunnen daarentegen ook gebruik maken van niet-openbare knooppunten (zogenaamde bridges). Hierdoor kan er meestal wel gebruik gemaakt wordt van het TOR-netwerk, ook in landen waar het netwerk geblokkeerd wordt.

In het document van de Franse directie van burgerlijke vrijheden en Juridische Zaken (DLPAJ) wordt afgevraagd of sommige van de voorgestelde wetten, inclusief het blokkeren van TOR, in strijdt met de grondwet zijn.

In het voortdurende debat over privacy en veiligheid, en de reflexmatige reacties vanuit en op encryptie en andere technologieën wordt de discussie omtrent deze onderwerpen publiekelijk gevoerd. Momenteel zijn met name de VS (en China) het epicentrum van deze anti-crypto-dialoog, maar neemt het debat in Europa ook steeds meer toe.

EDIT: op 11 december heeft de Franse premier aangegeven dat het blokkeren van publieke wifi hotspots (op dit moment) geen realistische oplossing is. Het feit dat er toch over wordt nagedacht geeft natuurlijk wel te denken!

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen