FIOD-haalt-witwaswebsite-voor-cryptovaluta-uit-de-lucht

FIOD haalt witwaswebsite voor cryptovaluta uit de lucht

Laatst bijgewerkt: 31 mei 2019
Leestijd: 1 minuut, 11 seconden

De Financiële Inlichtingen- en Opsporingsdiensten (FIOD) heeft de website bestmixer.io offline gehaald. Bestmixer.io was een ‘crypto mixing service’, waarmee de herkomst van cryptovaluta verhuld kon worden. De website was één van de grootste diensten op dat gebied, met een omzet van 200 miljoen dollar in het afgelopen jaar. In Nederland en Luxemburg werden zes servers offline gehaald. Er werden nog geen arrestaties verricht in het onderzoek.

Cryptovaluta mixen

Op bestmixer.io konden bitcoin, bitcoin cash, en litecoin met elkaar gemixt worden. De cryptovaluta worden opgedeeld in kleine pakketjes en worden vervolgens in een andere samenstelling weer bij elkaar gevoegd. Op die manier is de herkomst of de bestemming van de cryptomunten veel moeilijker te achterhalen. De FIOD licht in een reactie toe dat de meeste mensen zo’n crypto mixing service gebruiken om hun anonimiteit te vergroten. Uit het onderzoek dat de FIOD deed naar de dienst, bleek dat veel van de gemixte valuta een criminele herkomst of bestemming hadden.

Onderzoek FIOD

In juni 2018 begon de FIOD een onderzoek naar bestmixer.io. Het onderzoek werd gestart naar aanleiding van een onderzoek van McAfee, die de locatie ontdekten van de Nederlandse servers die betrokken waren bij de website. Het OM en de FIOD werkten samen met de autoriteiten in Luxemburg, Letland en Frankrijk. Bestmixer.io is overgenomen door het OM en de FIOD. Wie naar de website navigeert, krijgt het bericht ‘This service has been seized’ te zien.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen