FBI waarschuwt voor toename datingfraude

Roodgekleurde hartjes liggen op tafel naast een laptop

De Federal Bureau of Investigation (FBI) zegt dat steeds meer Amerikanen het slachtoffer worden van datingfraude. Vorig jaar dienden meer dan 20.000 burgers een klacht in bij de veiligheids- en opsporingsinstantie. Het totaalbedrag van de datingfraude bedroeg ruim 475 miljoen dollar.

Dat schrijft de FBI in een persbericht.

Zo werkt datingfraude

Datingfraude wordt met de dag een groter probleem. Bij datingfraude doet een oplichter zich voor als een man of vrouw die op zoek is naar een partner. Via datingsites leggen ze contact met singles. Als beide partijen ‘geïnteresseerd’ zijn, chatten ze over en weer. Op deze manier proberen de fraudeurs het vertrouwen van de ander te winnen. Sommigen houden dit maanden vol. Tot een daadwerkelijke ontmoeting leidt het zelden tot nooit.

Vroeg of laat proberen de oplichters hun slag te gaan. Met een zielig verhaal proberen ze de ander te overtuigen dat ze in een nare situatie verkeren. Bijvoorbeeld dat hun moeder of een ander familielid doodziek is en een levensreddende operatie nodig heeft. Deze operatie is echter superduur en kan hij niet betalen. Dan volgt de vraag of de tegenpartij een deel van dit bedrag kan betalen. Vaak gaat het om enkele honderden euro’s, maar soms vragen de oplichters om aanzienlijk hogere bedragen die in de tienduizenden euro’s kunnen lopen.

De tegenpartij, die vaak tot over zijn oren verliefd is, maakt vrijwillig geld over. De oplichters proberen dit vaak meerdere keren. Maar vroeg of laat vallen ze door de mand. Als het slachtoffer de boel niet vertrouwt en niet langer geld overmaakt, is de ‘liefde’ ineens over en uit. De daders hebben dan al lang en breed het hazenpad gekozen.

Financiële en emotionele schade vaak niet te overzien

De FBI zegt dat datingfraude in de VS in de lift zit. In 2019 ontving de veiligheids- en opsporingsdienst meer dan 20.000 klachten, 5 procent meer dan het jaar ervoor. In totaal werd daarbij 475 miljoen dollar buitgemaakt. Gemiddeld bedroeg de schade per slachtoffer 24.000 dollar. Zo’n honderd slachtoffers verloren door datingfraude meer dan één miljoen dollar.

De gevolgen voor de slachtoffers zijn vaak niet te overzien. Naast financiële schade houden de meesten er ook emotionele littekens aan over. Slachtoffers krijgen zelden hun geld terug: ze hebben het geld immers vrijwillig overgemaakt. Voor sommigen is de schade zo groot dat ze er nooit meer van herstellen.

Datingfraude in Nederland

Datingfraude komt uiteraard niet alleen in de VS voor. Ook hier in Nederland vallen er ieder jaar vele slachtoffers te betreuren. De politie krijgt ieder jaar enkele honderden aangiftes binnen van datingfraude. Volgens de Fraudehelpdesk stalen criminelen in 2019 op deze manier 3.744.300 euro. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van twee jaar daarvoor. Sommige slachtoffers werden in een jaar tijd voor meer dan 250.000 euro opgelicht.

Met deze tips voorkom je datingfraude

Volgens de FBI zijn de oplichters geen domme jongens. Ze doen grondig research op internet, onder meer door profielen op sociale media te bestuderen. Ook gaan ze niet overhaast te werk: ze nemen de tijd om de ander te leren kennen. De FBI geeft een aantal tips om datingfraude te herkennen en voorkomen. Als iemand te perfect is voor jou en aan al jouw verwachtingen voldoet, dan is het mogelijk te mooi om waar te zijn.

Laat je ook niet isoleren van familie en vrienden, zo adviseert de veiligheidsdienst. Oplichters proberen op deze manier ervoor te zorgen dat hun slachtoffer minder sterk in zijn of haar schoenen staat. Heb je afgesproken om elkaar te ontmoeten, maar komt de ander telkens met een excuus waarom hij de afspraak moet afzeggen? Dan is dat een teken aan de wand dat hij niet geïnteresseerd is in jou, maar alleen in jouw geld.

Het beste advies die de FBI geeft, is om nooit geld over te maken naar iemand die je niet persoonlijk kent. En mocht je toch slachtoffer worden van een gewiekste oplichter? Doe dan altijd aangifte. Op deze manier kan er een zaak tegen deze persoon opgebouwd worden. Mocht het tot een veroordeling leiden, dan krijg je mogelijk via de rechtbank een schadevergoeding.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen