Router in huiskamer

FBI waarschuwt consumenten voor malware op routers

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 0 seconde

Het bedrijf Cisco meldde eerder deze week dat honderdduizenden routers gehackt waren door vermoedelijk Russische hackers. Cisco deelde zijn bevindingen met de Amerikaanse overheid en daarop heeft de FBI een waarschuwing naar buiten gebracht. De FBI waarschuwt consumenten dat hun router mogelijk besmet is met malware en raadt aan om de router uit en aan te doen, het wachtwoord aan te passen en updates te installeren.

Fancy Bear

De routers zijn mogelijk gehackt door de Russische groep Fancy Bear. Deze groep wordt ervan verdacht in opdracht van de Russische regering te opereren. Volgens Cisco en de Oekraïense regering waren de hacks bedoeld voor een digitale aanval op Oekraïne, maar de Russische overheid ontkent dat. In ongeveer 50 landen zouden geïnfecteerde routers staan. Via de malware kunnen de hackers het netwerkverkeer inzien of de werking van de router verstoren. De router kan bijvoorbeeld helemaal uitgeschakeld worden, waardoor het huishouden of het bedrijf zonder internet komt te zitten.

Malwareserver

De FBI haalde eerder deze week een malwareserver offline. Door middel van de server konden de hackers communiceren met de geïnfecteerde routers. Op basis van onderzoek naar de server is een lijst vrijgegeven met merken van routers die getroffen zijn door het virus.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past