Rechter met hamer

FBI vraagt data van Microsoftgebruiker op: verzoek naar hoogste rechter

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 5 seconden

De FBI wil e-mails inzien van een Microsoftgebruiker, maar volgens Microsoft heeft de FBI hier geen bevoegdheid toe, omdat de e-mails opgeslagen staan op een server buiten de Verenigde Staten. Het Amerikaanse Hooggerechtshof gaat zich nu buigen over de zaak. De uitkomst hiervan kan grote gevolgen hebben voor bedrijven en het internetrecht in het algemeen.

Uitspraak eerdere rechtszaak

Een federale rechter bepaalde eerder dit jaar dat Microsoft gelijk had en dat de FBI de gevraagde gegevens, die opgeslagen staan op een server in Ierland, niet zelfstandig op mocht vragen. Volgens de Ierse overheid kunnen Amerikaanse onderzoekers contact leggen met hun Ierse collega’s, die vervolgens een dataverzoek kunnen uitvaardigen. Maar de Amerikaanse overheid wil deze stap overslaan en wil de gegevens direct bij Microsoft opvragen. Na de uitspraak eerder dit jaar stapte de Amerikaanse overheid naar het Hooggerechtshof. Die moet een definitieve uitspraak doen in deze zaak.

Makkelijker om de wet te omzeilen

Volgens advocaten van de Amerikaanse overheid zou het op deze manier wel erg makkelijk zijn om de wet te omzeilen. Data zouden dan gewoon in het buitenland opgeslagen kunnen worden en dan kunnen opsporingsdiensten uit andere landen er niet bij. Verschillende techbedrijven hebben laten weten achter het handelen Microsoft te staan. Het Hooggerechtshof moet nu beslissen hoe deze en zaken in de toekomst opgelost moeten worden.

Hoofdauteur:

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past