Home - Nieuws (VPN en privacy) - FBI kon in 2017 bijna 8000 apparaten niet openen door versleuteling

FBI kon in 2017 bijna 8000 apparaten niet openen door versleuteling

Versleutelde telefoonFBI-directeur Christopher Wray zei tijdens een conferentie dat het de FBI in 2017 bij 7775 mobiele apparaten niet gelukt is om ze te openen en de inhoud in te zien. De oorzaak hiervan was dat de apparaten versleuteld waren. De toegang tot versleutelde telefoons kwam in 2016 in het nieuws toen de FBI aan Apple vroeg om toegang tot de telefoon van Syed Farook, die in San Bernardino veertien mensen doodschoot.

Helft van apparaten niet toegankelijk

Tijdens de conferentie, die gehouden werd aan de universiteit van Fordham in New York, zei Wray dat de FBI bij 15.000 apparaten een poging heeft gedaan om ze te kraken. Bij iets meer dan de helft lukte dat dus niet. De FBI ondersteunt natuurlijk goede encryptie, maar benadrukt ook dat ze via een rechterlijk bevel toegang zouden moeten krijgen tot de informatie op de telefoon.

Criminelen en terroristen

Bij alle apparaten die de FBI probeerde te kraken hadden ze een specifiek doelwit of gevaar op het oog. Het gaat niet om telefoons van gewone burgers, maar om apparaten van terroristen of criminelen, zegt Wray.

Volgens Wray is het een groot probleem voor de publieke veiligheid dat dit in de helft van de gevallen niet lukt. De FBI vroeg Apple in 2016 een backdoor te maken, zodat bijvoorbeeld e-mailwisselingen makkelijk van telefoons gehaald kunnen worden en gebruikt kunnen worden als bewijs. Critici zijn tegen zo’n backdoor, omdat dit het voor hackers ook makkelijker zou maken om toegang te krijgen tot telefoons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *