FBI Kantoorgebouw

FBI kon in 2017 bijna 8000 apparaten niet openen door versleuteling

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 12 seconden

FBI-directeur Christopher Wray zei tijdens een conferentie dat het de FBI in 2017 bij 7775 mobiele apparaten niet gelukt is om ze te openen en de inhoud in te zien. De oorzaak hiervan was dat de apparaten versleuteld waren. De toegang tot versleutelde telefoons kwam in 2016 in het nieuws toen de FBI aan Apple vroeg om toegang tot de telefoon van Syed Farook, die in San Bernardino veertien mensen doodschoot.

Helft van apparaten niet toegankelijk

Tijdens de conferentie, die gehouden werd aan de universiteit van Fordham in New York, zei Wray dat de FBI bij 15.000 apparaten een poging heeft gedaan om ze te kraken. Bij iets meer dan de helft lukte dat dus niet. De FBI ondersteunt natuurlijk goede encryptie, maar benadrukt ook dat ze via een rechterlijk bevel toegang zouden moeten krijgen tot de informatie op de telefoon.

Criminelen en terroristen

Bij alle apparaten die de FBI probeerde te kraken hadden ze een specifiek doelwit of gevaar op het oog. Het gaat niet om telefoons van gewone burgers, maar om apparaten van terroristen of criminelen, zegt Wray.

Volgens Wray is het een groot probleem voor de publieke veiligheid dat dit in de helft van de gevallen niet lukt. De FBI vroeg Apple in 2016 een backdoor te maken, zodat bijvoorbeeld e-mailwisselingen makkelijk van telefoons gehaald kunnen worden en gebruikt kunnen worden als bewijs. Critici zijn tegen zo’n backdoor, omdat dit het voor hackers ook makkelijker zou maken om toegang te krijgen tot telefoons.

Hoofdauteur:

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past