Man met FBI Jasje

De FBI hoeft details over iPhone-hack niet prijs te geven

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 1 seconde

Een rechter heeft geoordeeld dat de Amerikaanse opsporingsdienst FBI geen details openbaar hoeft te maken over de hack die werd uitgevoerd op de telefoon van een terrorist. De FBI werd aangeklaagd door drie nieuwsmedia, die wilden weten welk bedrijf er achter de hack zat, maar die informatie hoeft de FBI niet prijs te geven.

Apple

Rizwan Syed Farook was één van de twee schutters die schoten loste in San Bernardino. Daarbij werden veertien mensen gedood. Zijn iPhone 5C werd gevonden en de FBI wilde Apple dwingen om de beveiliging van de telefoon te kraken. Apple weigerde dat, omdat daarmee volgens hen de privacy van alle iPhonegebruikers in het geding zou komen. Voordat de rechter uitspraak kon doen over dit geschil, vond de FBI een securitybedrijf dat de telefoon kon hacken. Het is nooit bekend geworden hoe dat mogelijk was.

Uitspraak

De nieuwsmedia beroepen zich op de Amerikaanse versie van de Wet openbaarheid van bestuur, waarmee overheidsdocumenten kunnen worden opgevraagd. Maar de rechter besloot dat de details van de hack hier niet onder vallen. Die gegevens zullen voorlopig dus geheim blijven. De hack die werd toegepast is mogelijk niet toepasbaar op nieuwere iPhone-modellen, omdat die voorzien zijn van een modernere chip die volgens experts zeer veilig is.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past