Veel data: getallen, vooral 1 en 0, en het woord "hacked"

“Datadieven website” WeLeakInfo.com offline – Nederlander opgepakt

Laatst bijgewerkt: 17 januari 2020
Leestijd: 1 minuut, 12 seconden

De FBI heeft samen met de Nederlandse politie en autoriteiten in Duitsland, Engeland en Noord-Ierland het domein ‘weleakinfo.com’ uit de lucht gehaald. Dat kondigde de FBI gisteren (16 januari) aan, stelt het Amerikaanse Ministerie van Justitie. WeLeakInfo was een website die bezoekers “abonnementen” verkocht, waarmee ze gestolen persoonsgegevens en data door konden spitten. Het ging hierbij om allerlei data, zoals (gebruikers)namen, e-mailadressen, telefoonnummers en wachtwoorden. Het ging om een grote collectie van gestolen informatie: meer dan 12 miljard gegevens. Deze waren vergaard d.m.v. meer dan 10000 gevallen van datadiefstal.

Opgepakte Nederlander verdacht van aanbieden gestolen data

Het onderzoek heeft tot nu toe geleid tot de aanhouding van twee verdachten, waaronder een 22-jarige man uit Arnhem. De andere aangehouden verdachte komt uit Noord-Ierland. De politie verdenkt de Nederlandse man van het aanbieden van een zeer groot aantal inlognamen en wachtwoorden op WeLeakInfo. Bij een huiszoeking van de woning van de Nederlandse verdachte – er werden twee huizen in Arnhem doorzocht – vond de politie aanwijzingen voor deze verdenking. Internetgebruikers die naar weleakinfo.com proberen te navigeren, krijgen voortaan de onderstaande banner te zien.

Banner die bezoekers laat zien dat WeLeakInfo offline gehaald is

De website weleakinfo.com was dus een soort “illegaal archief” dat gestolen gegevens beschikbaar stelde voor abonnees. De site bood abonnementen aan voor één dag, één week, één maand of drie maanden. Gedurende de abonnementsduur konden gebruikers onbeperkt de illegaal verkregen data raadplegen, vermoedelijk vooral om deze te misbruiken en hier andere illegale dingen mee te doen.

Tech-journalist
Nathan is een internationaal opgeleide journalist en hij heeft vooral interesse in de preventie van cybercrime, vooral waar het kwetsbare groepen betreft. Voor VPNgids.nl doet hij onderzoek op het gebied van cybersecurity, internetcensuur en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen