Veel data: getallen, vooral 1 en 0, en het woord "hacked"

“Datadieven website” WeLeakInfo.com offline – Nederlander opgepakt

Laatst bijgewerkt: 29 juni 2020
Leestijd: 2 minuten, 5 seconden

De FBI heeft samen met de Nederlandse politie en autoriteiten in Duitsland, Engeland en Noord-Ierland het domein ‘weleakinfo.com’ uit de lucht gehaald. Wie nu de website bezoekt, krijgt een banner te zien dat de domeinnaam is overgenomen door de FBI. Bij het offline halen van de site zijn ook enkele aanhoudingen verricht, waaronder hier in Nederland.

Dat schrijft het Amerikaanse Ministerie van Justitie in een persbericht. Het offline halen van de website was het resultaat van nauwe samenwerking tussen de FBI, het Amerikaanse ministerie van Justitie, de National Crime Agency uit het Verenigd Koninkrijk, de Police Service uit Ierland, de Nationale Politie in Nederland en het Bundeskriminalamt uit Duitsland.

Over WeLeakInfo

WeLeakInfo was een website die bezoekers “abonnementen” verkocht, waarmee ze gestolen persoonsgegevens en data door konden spitten. Het ging hierbij om allerlei data, zoals (gebruikers)namen, e-mailadressen, telefoonnummers en wachtwoorden voor online accounts. Kortom, veel persoonlijke gegevens waarmee ernstige (financiële) schade aangericht kan worden als deze gegevens in de verkeerde handen belanden. Het ging om een omvangrijke collectie van gestolen informatie: volgens de FBI en Amerikaanse ministerie van Justitie bevatte de database meer dan 12 miljard gegevens. Deze waren vergaard bij meer dan 10.000 gevallen van datadiefstal.

De website weleakinfo.com was dus een soort “illegaal archief” dat gestolen gegevens beschikbaar stelde voor abonnees. De site bood abonnementen aan voor één dag, één week, één maand of drie maanden. Om één dag lang te grasduinen tussen de vergaarde gegevens, hoefde je maar 2 dollar op tafel te leggen. Gedurende de abonnementsduur konden gebruikers onbeperkt de illegaal verkregen data raadplegen, vermoedelijk vooral om deze te misbruiken en hier andere illegale dingen mee te doen. De dienst die WeLeakInfo aanbood lijkt sterk op die van LeakedSource. Deze site werd in januari 2017 uit de lucht gehaald.

Opgepakte Nederlander verdacht van aanbieden gestolen data

Het onderzoek heeft tot nu toe geleid tot de aanhouding van twee verdachten, waaronder een 22-jarige man uit Arnhem. De politie werd getipt door de National Crime Agency, waarop de politie Oost-Nederland een onderzoek startte. De politie doorzicht twee woningen in Arnhem. Bij de doorzoeking van de woning van de verdachte trof de politie professionele apparatuur aan om de abonnementen op WeLeakInfo te verkopen. De man uit Arnhem wordt verdacht van het ontvreemden van gebruikersnamen en wachtwoorden en het faciliteren van cybercriminaliteit.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie roept mensen die vermoeden dat zijn of haar gegevens zijn buitgemaakt om dit te melden aan de FBI. Internetgebruikers die naar weleakinfo.com navigeren, krijgen voortaan de onderstaande banner te zien.

Banner die bezoekers laat zien dat WeLeakInfo offline gehaald is

 

Tech-journalist
Nathan is een internationaal opgeleide journalist en hij heeft vooral interesse in de preventie van cybercrime, vooral waar het kwetsbare groepen betreft. Voor VPNgids.nl doet hij onderzoek op het gebied van cybersecurity, internetcensuur en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen