FBI haalt marktplaats voor gestolen wachtwoorden offline

FBI-agent zit achter een laptop

De FBI heeft Slilpp uit de lucht gehaald, een illegale marktplaats waar meer dan tachtig miljoen gestolen inloggegevens verhandeld werden. De Amerikaanse opsporings- en handhavingsdienst identificeerde servers en domeinnamen waarop het platform draaiende werd gehouden. Aan de actie namen politie-eenheden uit de VS, Duitsland, Roemenië en Nederland deel.

Dat schrijft het Amerikaanse ministerie van Justitie in een persbericht.

‘Duidelijke boodschap’ voor cybercriminelen

Het departement stelt dat Slilpp sinds 2012 actief was. Op het platform werden illegaal buitgemaakte gebruikersnamen en wachtwoorden verhandeld voor onder meer bankrekeningen, online betaaldiensten, accounts voor providers en retailers. Cybercriminelen boden deze gegevens te koop aan op het platform, kopers konden deze tegen betaling zichzelf toe-eigenen. Wie deze inloggegevens bezat, kon hiermee ongeautoriseerde transacties verrichten en er een financieel slaatje uit slaan.

“De Slilpp-marktplaats heeft naar verluidt wereldwijd honderden miljoenen dollars aan verliezen veroorzaakt voor slachtoffers, onder meer door kopers in staat te stellen de identiteit van Amerikaanse slachtoffers te stelen”, zo zegt het Amerikaanse ministerie van Justitie. Het departement zegt verder dat het geen ‘ondergrondse economie voor gestolen identiteiten’ tolereert en er samen met internationale partners alles aan zal doen om de daders op te pakken. Het ministerie is ervan overtuigd dat ze met het opdoeken van Slilpp ‘een duidelijke boodschap’ heeft verstuurd.

Onderzoek is nog in volle gang

Op het moment dat de FBI Slilpp offline haalde, telde de site meer dan 1.400 verkopers die ruim 80 miljoen gestolen inloggegevens te koop aanboden. Op basis van slachtofferrapportages heeft de FBI berekend dat er alleen in de VS al voor meer dan 200 miljoen dollar aan financiële schade is toegebracht. Wereldwijd gaat het wellicht om een veelvoud daarvan.

Over de volledige impact van de illegale marktplaats kan de FBI nu nog niets zeggen. In een verklaring zegt de opsporings- en handhavingsdienst dat ze zich met internationale partners blijft inzetten om wereldwijde cyberdreigingen te ontmantelen.

Een woordvoerder van de Nederlandse politie bevestigt tegenover NU.nl dat het Team High Tech Crime heeft meegeholpen aan het Amerikaanse onderzoek naar Slilpp. Politieagenten hebben in twee datacentra servers in beslag genomen. Omdat het onderzoek nog in volle gang is, kan de politie niet meer details delen.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen