facetime op mobiel

FaceTime tijdelijk uitgeschakeld na afluisterlek

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 0 minuut, 59 seconden

De Apple-videobeldienst FaceTime is tijdelijk niet beschikbaar nadat men een lek ontdekte dat er voor zorgde dat gebruikers elkaar konden afluisteren, zelf wanneer er niet werd opgenomen.

Groepsbelfunctie

Het online platform 9to5Mac kwam met deze schokkende onthulling naar buiten. Mobiele Apple apparaten met een versie 12.1 of nieuwer zouden vatbaar zijn voor de afluisterpraktijken. Het afluisteren ging via de groepsbelfunctie, waarbij de microfoon werd geactiveerd zolang de telefoon overging en niet werd opgenomen. Wanneer je dan je telefoon op stil hebt staan waardoor je niet hoort dat je gebeld wordt kun je dus lange tijd de beller, zonder dat te weten, mee laten luisteren.

Door het lek kon men dus nietsvermoedende gebruikers afluisteren, wat uiteraard een nare inbreuk op de privacy is.

Het was zelfs zo dat als je een video naar de beller verstuurde als je gebeld werd en het gesprek wilde afwijzen door op een knop te drukken of het apparaat af te sluiten.

Oplossing van Apple

Apple is bezig om een oplossing voor de bug te vinden. Ze zeggen later deze week met een software update te zullen komen die het privacy lek zal dichten. Tot die tijd is de FaceTime functie niet beschikbaar.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past